Binnen Technische installaties & systemen herkennen we de volgende trends:

  • Smartification:
    • Slim werken
    • Slimme data
    • Slimme service
  • Co-botisering:
    • Prefab
  • Duurzame wereld:
    • Energietransitie 
    • Circulaire economie
  • Humanisering:
    • Preventieve veiligheid
    • Imagoverbetering 
  • Marktontschotting:
    • Taakverschuiving
    • Specialisatie

Cluster Smartification

Slim werken

Slim samenwerken en technologie als steuntje in de rug

De installatiesector ondergaat een digitale transformatie. Slim werken wordt steeds beter mogelijk door digitale tools, en installaties kunnen op afstand worden beheerd. Dit biedt efficiëntieverbeteringen. Werken met BIM en augmented reality wordt steeds meer omarmd, terwijl uitdagingen op het gebied van cybersecurity toenemen.

Slimme data

Slimme installaties en slim beslissen met data

Installatiebedrijven worden geconfronteerd met een groeiende hoeveelheid data van slimme systemen, waardoor inzicht in installatieprestaties en gebouwgebruik verbetert. Slimme data maken datagedreven besluitvorming mogelijk, en kunstmatige intelligentie (AI) speelt een belangrijke rol bij het optimaliseren van installaties en het plannen van preventief onderhoud. Slimme gebouwen, aangestuurd door AI, integreren diverse factoren om energieverbruik te verminderen en comfort te optimaliseren.

Slimme service

Op afstand service verlenen

Installateurs kunnen installaties dankzij het internet of things (IoT) op afstand beheren en monitoren. Slimme service biedt voordelen zoals efficiëntieverbetering en snellere klantenservice. Geavanceerde data-analyse van slimme systemen biedt waardevolle inzichten voor verbeterde onderhoudsstrategieën en energiebesparing. 

Cluster Co-botisering

Prefab

Installeren in een gecontroleerde omgeving

Prefabconstructies, zoals skids, worden steeds meer toegepast. Het gebruik van prefabinstallaties verkort de installatietijd, vooral bij complexe systemen zoals warmtepompen. 3D-printen biedt op zijn beurt mogelijkheden voor maatwerk in de fabricage van installatieonderdelen, vooral waar standaardoplossingen niet toereikend zijn.

Cluster Duurzame wereld

Energietransitie

De installateur als energieregisseur

De energietransitie zorgt voor druk op de installatiesector. Het Klimaatakkoord stelt ambitieuze doelen voor verduurzaming. Installateurs moeten voldoen aan certificeringseisen en wetgeving. De herziening van het energiesysteem vraagt om investeringen in smart grids, energieopslag en de ontwikkeling van technologieën, zoals het gebruik van waterstof.

Circulaire economie

Hergebruik, circulaire installaties en milieuvriendelijkheid: de circulaire economie zet door

Nederland ambieert tegen 2050 een circulaire economie. De installatiesector speelt een belangrijke rol in die overgang. Er is veel aandacht voor natuurlijke materialen, levensduurverlenging en recyclebaarheid. Installatiesystemen worden steeds meer gericht op warmteterugwinning en hergebruik van energie. Product-as-a-servicemodellen stimuleren fabrikanten om duurzame en demonteerbare producten te ontwikkelen.

Cluster Humanisering

Preventieve veiligheid

Meer aandacht voor mentale en sociale veiligheid

Preventieve veiligheid krijgt steeds meer gestalte door wet- en regelgeving zoals CO-vakmanschap. Bij zonnepaneelinstallaties wordt de nadruk gelegd op training en voorlichting om ongelukken te voorkomen, ondersteund door strengere controle op veiligheidsnormen. Naast fysieke veiligheid groeit ook de aandacht voor mentale veiligheid op de werkvloer. Sociale veiligheid staat onder druk door de verharding van de maatschappij.

Imagoverbetering

Goed werkgeverschap inbedden

Het marktsegment Technische Installaties & Systemen werkt aan imagoverbetering. Door arbeidskrapte en de vraag naar verduurzaming en elektrificatie is er een groeiende behoefte aan installateurs. Het profiel van de installateur verandert door de energietransitie, waarbij oplossingsgericht en klantgericht denken essentieel is. Werkgevers in de sector leggen steeds meer nadruk op goed werkgeverschap, met aandacht voor arbeidsvoorwaarden, ontwikkelingsmogelijkheden en veiligheid op de werkvloer. 

Cluster Marktontschotting

Taakverschuiving

Beroepen schuiven in elkaar

Installateurs evolueren van onderaannemers tot spelbepalers, waarbij hun rol breder wordt en hun expertise in energie en installaties waardevoller. Taken verschuiven en de grenzen tussen beroepsgroepen vervagen, vooral met de opkomst van slimme systemen. Die vragen om uitgebreide kennis van elektriciteit en IT. De Wkb brengt extra administratieve verantwoordelijkheden met zich mee, die een integraal onderdeel van het werkproces worden.

Specialisatie

Complexiteit brengt specialisatie

De groeiende vraag naar verduurzaming zorgt voor toenemende complexiteit in installatiesystemen. Dit resulteert in meer gespecialiseerde installaties en technologieën.