Wat houdt 'Smart studio’s' in?

De afgelopen jaren was er al veel gaande rondom digitalisering bij K&E. Door de coronacrisis is remote en virtueel werken extra versneld. Omdat live-evenementen niet mogelijk waren, werd er volop ingezet op virtuele shows en events die vooraf opgenomen werden of live gestreamd. Dit vraagt om professioneel ingerichte studio’s met een goed IT-netwerk.

Doordat er geen fysieke ontmoetingen mogelijk waren, kwamen artiesten thuis te zitten en werd de thuiscomputer of mobiele telefoon hun studio. Softwaretools zorgen ervoor dat je een DIY-studio kunt opzetten. Daarnaast speelt artificial intelligence (AI) in een slimme studio een rol als ondersteuning van het creatieproces.

De promotie van creatieve producties gebeurt ook steeds meer online en biedt nieuwe manieren om te adverteren. Het online delen van content trekt ook data binnen die een indicatie geven van de populariteit van een productie of een artiest. De inzichten uit de data worden vervolgens meegenomen in creatieve beslissingen.

Wat is de impact van 'Smart studio’s' op dossierniveau?

Deze trend is van toepassing voor alle dossiers, hierin is meer kennis over digitale tools de basis.

  • Wat verandert er?

    Door corona werden podia gesloten en evenementen afgelast. Organisaties schakelden noodgedwongen over naar het organiseren van online shows. Hierbij speelt technologie een hoofdrol. Denk bijvoorbeeld aan smart screens, cloud recording, remote bediening van camera’s, geluid en licht, en een goed IT-netwerk waar alles op draait.

    “In onze grote studio’s, die we voor partijen als Apple en Netflix faciliteren, gebruiken we game engines om realtime content te generen in beeld. Die gametechniek is voor een groot deel aangepast aan onze werkomgeving en eisen.”

    Tristan van der Mars (Faber Audiovisuals)

    Remote bediening zorgt voor een andere manier van werken, waarbij je niet als team op een fysieke locatie bij elkaar bent. Hierdoor vindt een efficiëntieslag plaats in kosten en personeel en hebben sommige organisaties, ook na het opheffen van de coronamaatregelen, het technisch regelen van virtuele shows aan hun services toegevoegd.

    Hans Galama, Faber Audiovisuals

    “Door alle technologische mogelijkheden verwacht ik dat we in de toekomst veel meer shows gaan doen waarbij het merendeel van het personeel niet op de vloer aanwezig hoeft te zijn. Camera’s zijn op afstand bedienbaar en de controls van alle video’s kun je vanuit een centrale regie doen. Hierdoor kunnen we meerdere shows tegelijk doen en dus efficiënter werken.”

    Wat is de invloed op de werkzaamheden? 

    Voor podium- en evenemententechniek betekenen smart studio’s dat ze meer werken met licht- en geluidssystemen in de cloud en via een IT-netwerk waarin deze systemen aan elkaar gekoppeld zijn. Van rigging tot lichttechniek, iedereen krijgt te maken met de technologie die er de basis van is. Dit betekent dat er algemene kennis van ICT gewenst is, zoals het opzetten van een netwerk en dit beheren. Kennis van de Engelse taal is ook handig bij het gebruik van de soms Engelstalige software.

    Op afstand met elkaar kunnen samenwerken aan een productie

    Daarnaast zul je als technicus bij online evenementen op afstand met anderen moeten kunnen samenwerken. Dit vraagt om kennis van en ervaring met platforms waarmee je remote kunt communiceren met elkaar.

    Ander podium, andere kijk

    Bij fysieke optredens bekijk je als technicus de belichting en het geluid vanuit een bezoeker in de zaal en probeer je bijvoorbeeld artiesten goed uit te lichten op het podium. Bij online shows moet je je kunnen inleven in een bezoeker die vanaf een klein scherm kijkt. Dit vraagt om een andere manier van kijken naar de gewenste licht- en geluidsplannen. Tristan van der Mars (Faber Audiovisuals): “Bij online is er een andere manier van kijken nodig qua licht en geluid. Bij theaterproducties gaat om het uitlichten van een podium, online gaat veel meer richting een productie zoals bij tv en film.” 

  • Wat verandert er?

    Doordat podia tijdens corona dicht moesten, kwamen acteurs, muzikanten en dansers thuis te zitten. Voor muzikanten betekende het niet kunnen optreden tijdens covid dat hun huis de plek voor opnames en optredens werd en hun laptop de studio. Tegenwoordig zijn er voldoende professionele tools beschikbaar, zoals Avid Pro Tools, die op een laptop kunnen draaien, waardoor je als artiest een heuse DIY’er kunt zijn.

    “Je kunt tegenwoordig prima thuis muziek opnemen zonder al te veel kosten te maken, die drempel ligt veel lager dan vroeger. Echter kiezen professionele artiesten doorgaans nog steeds voor de inhuur van kundige technici, producers en opnamestudio’s. Dat levert een kwalitatief hoogwaardig product op, maar kost ook erg veel geld.”

    Koen Beerkens (NVPI/STOMP)

    Ook artificial intelligence kan ondersteunen in het creatieve proces. Denk bijvoorbeeld aan algoritmes die je helpen om een muziekcompositie te maken. De Nederlandse muzikant James Zoo werkt samen met een AI-programmeur om piano’s in gesprek met elkaar te laten gaan. Er zijn zelfs artificiële artiesten, die dus niet fysiek bestaan, maar die een geheel virtueel leven leiden en met wie men de nummers grotendeels met behulp van algoritmes maakt. Zoals Fi, een virtuele artiest die als experiment is ontwikkeld door stichting Thunderboom Records.

    Acteurs komen ook steeds vaker in smart studio’s terecht. Hierbij maakt men bijvoorbeeld gebruik van sensoren op het lichaam van een acteur om bewegingen te kunnen animeren. Een mooi voorbeeld hiervan is deze behind the scenes video van de opnames voor de game Death Stranding, waarin je de acteurs in een steriele studio ziet spelen. Daarnaast kan AI synthetisch beeld genereren (ook wel deepfake genoemd) waarmee je digitaal een gezicht of een geheel lichaam van een acteur heel realistisch op dat van een andere kunt zetten. Bekijk hier een voorbeeld van hoe dit in zijn werk gaat: digitale afbeeldingen van Bruce Willis projecteert men met AI over de bewegingen van een andere acteur.

    Als artiest is het daarnaast belangrijk dat je aan promotie doet. Een smart studio helpt je om content van online shows makkelijk te editen en te delen via social media. Op basis van de data die je hiermee binnenhaalt, over bijvoorbeeld aantallen views of likes, neem je creatieve beslissingen. Koen Beerkens (NVPI/STOMP) licht toe: “Omdat muziek uitbrengen tegenwoordig zo laagdrempelig is hebben artiesten véél meer concurrentie van elkaar. Promotie van hun muziek is daarom belangrijker dan ooit, en dat gebeurt grotendeels digitaal. Dat betekent ook dat er veel gerichter gepromoot kan worden op basis van data.” 

    Wat is de invloed op de werkzaamheden? 

    Voor zelfstandige artiesten is technische basiskennis van productie en opnames een manier om jezelf beter in de markt te zetten en kosten te reduceren die je anders aan een studiolocatie en personeel moest uitgeven. Kennis van de Engelse taal is ook handig bij het gebruik van soms Engelstalige software.

    Andere omgeving, anders optreden

    Voor artiesten kunnen opnames in een smart studio om een andere manier van optreden vragen. Als het publiek via een klein scherm kijkt, in plaats van live in een zaal, dan moet je optreden meer zoals een tv-optreden zijn. Voor acteurs betekenen de snelle ontwikkelingen in smart studio’s dat die een groter beroep op hun inlevingsvermogen doen, omdat ze bijvoorbeeld in een steriele omgeving met green screens acteren.

    Promotie met behulp van data

    Zelfstandige artiesten hebben meer mogelijkheden met smart studio’s om hun eigen werk te promoten. Basiskennis is nodig van contentcreatie, editing, beheer van je socialmediaprofielen en advertentiemogelijkheden hierop. Daarnaast is het relevant te weten hoe artiestenmanagers data inzetten, omdat het je eigen carrière kan beïnvloeden.

  • Wat verandert er?

    Doordat er in smart studio’s tegenwoordig hyperrealistisch beeld met hoge resolutie mogelijk is, verandert ook het werk van de make-upartiest. De make-up en haarstyling moeten tot in het kleinste detail perfect zijn, omdat een afwijking sneller zichtbaar is op beeld. Er zijn speciale make-upproducten, zoals ultra-HD-foundation, die een natuurlijke look garanderen bij studio- of foto-opnames met de nieuwste camera’s.

    “Doordat de resolutie van film steeds hoger is, moet het realismegehalte in make-up ook steeds hoger zijn. Je ziet steeds meer op het scherm, dus moet je de make-up gedetailleerder aanbrengen.”

    Rogier Samuels (MimicFX)

    Daarnaast is het in een smart studio mogelijk bij opnames die men achteraf uitzendt om via de computer de make-up of het haar nog virtueel bij te werken, ook wel ‘post effects’ genoemd. Hierbij werkt de make-upartiest samen met een editor om de gewenste look achteraf te verfijnen.

    Wat is de invloed op de werkzaamheden? 

    De opkomst van hogeresolutiebeelden zorgt ervoor dat je je als make-upartiest bewust moet zijn van hoe je model in beeld komt en welke gevolgen dit heeft voor hoe je de make-up aanbrengt, het haar stylet en welke type producten je hiervoor gebruikt. Oog voor detail is hierbij erg belangrijk.

    Basiskennis van technologie waarop smart studio’s draaien

    De make-upartiest moet op de hoogte zijn van de technische mogelijkheden die het eigen werk kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan het begrijpen van wat er mogelijk is in digitale nabewerking en een posteffectsspecialist kunnen briefen over de digitale nabewerking van make-up en haar.