Wat houdt 'Industriële robots' in?

Industriële robots kunnen ondersteunen in het creatie- en maakproces. Ze nemen menselijke taken over, waardoor je sneller en veiliger kunt werken. Deze robotische hulp is veelal op afstand bedienbaar.

Met behulp van 3D-printers kunnen make-upartiesten bijvoorbeeld mallen uitprinten die ze voor special effects gebruiken, of eigen make-up tools maken en produceren. In podium- en evenemententechniek zijn er theatersystemen die men grotendeels robotisch aanstuurt en cameraopstellingen die geheel robotisch functioneren. Ook gebruikt men steeds vaker drones om camerabeelden te schieten.

Wat is de impact van 'Industriële robots' op dossierniveau?

Co-botisering staat nog in de kinderschoenen. De verwachting is dat er de komende jaren meer robotische apparatuur op de werkvloer aanwezig zal zijn.

  • Wat verandert er?

    Theatersystemen ontwikkelen zich continu en die stuurt men steeds meer geïntegreerd aan. Hierdoor schuift het steeds meer op naar een soort robotisch systeem waarin met behulp van ‘theater automation technology’ decors, rekwisieten, lampen en geluidsinstallaties samen als een robotisch systeem fungeren. Deze ontwikkeling hangt nauw samen met de trend Smart studio’s, waarbij men dit theatersysteem aanstuurt vanuit een centrale console.

    Daarnaast gebruikt men in de podium- en evenemententechniek ook steeds vaker camerarobots. Dit zorgt ervoor dat er minder cameramensen op de vloer nodig zijn. De camerarobots kun je op een rail of dolly installeren en op afstand bedienen. Ook drones gebruikt men steeds vaker bij producties om overzichtsbeelden te schieten.

    “Waar je vroeger vier cameramensen nodig had die de camera’s op hun schouders droegen en op het podium liepen, nemen nu op afstand bestuurbare camerarobots veel over.”

    Hans Galama (Faber Audiovisuals)
    Wat is de invloed op de werkzaamheden? 

    Het is van belang op de hoogte te zijn van robotische ontwikkelingen en toepassingen. Omdat deze apparatuur voor veel scholen duur is in de aanschaf, kunnen bedrijfsbezoeken of een gastles van een expert uitkomst bieden om studenten bekend te maken met de laatste ontwikkelingen. Sommige theaters, zoals De Maagd, zetten hun deuren open om studenten te ontvangen om hun state-of-the-arttheatersysteem te tonen.

  • Wat verandert er?

    Artists van met name special-effects-make-up gebruiken afgietsels van hoofden en lichamen van acteurs als uitgangspunt voor hun werk. Normaliter moesten de make-up artist en acteur op dezelfde locatie zijn om te kunnen ‘life casten’: ter plekke een model afgieten.

    Tegenwoordig kunnen scanners een gedetailleerde 3D-scan maken van een mens en de file verstuur je dan naar de make-up artist. Die kan het lichaamsonderdeel op zijn locatie 3D-printen om vervolgens mee verder te werken. De technologie om remote te kunnen modelleren is nu nog alleen beschikbaar bij grotere filmproducties vanwege de benodigde investeringen, maar zal met de jaren goedkoper worden.

    “Het mooie is dat een 3D-printer loopt, terwijl ik in de tussentijd allerlei andere dingen kan doen. Het is een financiële investering, maar die printer hoeft niet te eten en te slapen en dat levert tijdswinst op.”

    Rogier Samuels (MimicFX)

    Het vergemakkelijkt ook het op afstand werken met elkaar. Rogier Samuels (MimicFX) licht toe: “Stel je de situatie voor waarin men een acteur in Zweden scant. De files gaan dan naar een editor in Spanje die er digitaal mee kan boetseren en vervolgens stuurt hij mij de aangepaste files door en print ik die uit met mijn 3D-printer in Nederland. Hierdoor kun je heel makkelijk internationaal werken.”

    Daarnaast kun je een 3D-printer gebruiken om handige tools te printen om het werk te vergemakkelijken. Een voorbeeld uit de special-effects-make-up: het kost veel tijd om poriën aan te brengen op iemands gezicht. Door zelf een poriënmachientje te ontwerpen en te printen is het aanbrengen makkelijker en daardoor sneller.

    Wat is de invloed op de werkzaamheden? 

    De beginnende beroepsbeoefenaar in make-up art dient op de hoogte te zijn van het bestaan van robotische apparatuur zoals een 3D-scanner en een 3D-printer. Het opent deuren om grotere projecten aan te nemen en makkelijker internationaal en op afstand samen te werken met elkaar. Het is een pre als je er al een keer mee gewerkt hebt. Het roc van Amsterdam heeft voor de opleiding net geïnvesteerd in een 3D-scanner.