Wat houdt 'Taakverschuiving' in?

Er is tegenwoordig een veelheid aan functieomschrijvingen binnen de werkvelden van CMD en de grenzen hiervan vervagen. Daardoor zijn veel taken die binnen een functieprofiel vallen ook minder vastomlijnd en de functieprofielen veel opener. Daarnaast zorgt de eerder beschreven trend Branchetransformatie ervoor dat het belangrijker is om te kunnen switchen als de noodzaak zich hiertoe aandient. Technologische veranderingen kunnen taakverschuiving een stimulans geven, bijvoorbeeld nieuwe ontwikkelingen in software. Ten slotte werkt men tegenwoordig veel in multidisciplinaire teams, waardoor het van belang is overzicht te houden op het proces en de eigen rol daarin, in plaats van alleen gefocust te zijn op de eigen taken.

Wat is de impact van 'Taakverschuiving' op dossierniveau?

Men hecht veel waarde aan werknemers die kunnen meebewegen en dit in hun portfolio of met hun werkervaring kunnen aantonen. De juiste opleiding is lang niet altijd meer bepalend om iemand aan te nemen. Organisaties hebben intern de werkzaamheden ook niet altijd zwart-wit vastgelegd. Mark Schwier (Avesqo) vertelt over hoe er organisch nieuwe profielen ontstaan: We hebben intern medewerkers die we ‘solution architects’ zijn gaan noemen. Die maken de vertaling van wat een klant wil naar het technische verhaal en maken een lijst met de kabels en de schermen die nodig zijn. Daar is geen specifieke opleiding voor, dat doen nu de werknemers met veel ervaring.”   

Nieuwe technologieën beïnvloeden het type werkzaamheden sterk. Doordat die zich blijven ontwikkelen en delen uit de taakomschrijving kunnen automatiseren, komt er meer ruimte voor CMD’ers om te focussen op het creatieve proces of procesmanagement. Dit hangt samen met de trend Slimme data. Er zijn tegenwoordig veel manieren om jezelf bepaalde kennis of gebruik van software of ontwerpprogramma’s aan te leren. Online tutorials voorzien in het snel bijscholen op de nieuwste ontwikkelingen in bijvoorbeeld contentcreatie op TikTok of gebruik van nieuwe software en ontwerpprogramma’s. Ten slotte werken veel organisaties steeds vaker in multidisciplinaire teams, waarin meerdere specialisaties vertegenwoordigd zijn. Samen werk je aan een media-uiting of ruimtelijk concept.   

“Ik werk hier samen met collega’s gespecialiseerd in AV, content, grafische vormgeving en architectuur. Echt een heel team met eigen kwaliteiten.”

Marjolijn van Puffelen (Tinker)  

Dit type samenwerking linkt aan het concept ‘de T-shaped professional’, die beschikt over zowel inhoudelijke vakkennis als vaardigheden om samen te werken met andere disciplines. Als onderdeel van het team weet je wat je met jouw specialisme kunt bijdragen en hoe dit zich verhoudt tot andere specialismen in het team.   

Open houding en zelfeducatie   

Omdat functieprofielen niet meer zo afgebakend zijn, moeten beginnende beroepsbeoefenaar zich snel kunnen aanpassen en meebewegen. Naast het bieden van interne trainingen verwachten werkgevers ook dat men de motivatie heeft om zichzelf nieuwe expertise aan te leren. Met name als het gaat om nieuwe technologische toepassingen die ondersteunend in het werk zijn. Bij de creatieve beroepen verwacht men ook dat de beginnende beroepsbeoefenaar een portfolio opbouwt dat aantoont dat men zich continu ontwikkelt. Het is niet geloofwaardig als een contentcreator bijvoorbeeld zelf geen goed onderhouden socialmediaprofiel heeft.   

Helikopterview en specialisatie 

Door toegenomen teamwerk is het belangrijker om de eigen specialisatie als onderdeel in het grotere geheel te kunnen begrijpen en een helikopterview te hebben bij teamprojecten. Hierbij past het profiel van de T-shaped professional. Die heeft een diepgaande toewijding, specialistische kennis en vaardigheden in de eigen expertise. Daarnaast bezit een T-shaped professional vaardigheden en competenties om zich te verbinden aan mensen uit andere disciplines. Van beginnende beroepsbeoefenaars verwacht men dat ze niet alleen vanuit het eigen referentiekader naar een situatie of project kunnen kijken, maar een situatie kunnen benaderen vanuit een gedeeld referentiekader als team. 

  • Wat verandert er? 

    Voor mediavormgeving en -maken zorgt bijvoorbeeld de ‘no code movement’ ervoor dat je direct visueel websites kunt ontwerpen zonder een regel code in te typen. Daardoor kun je je als vormgever veel meer op het creatieve proces en de user experience focussen dan met technische details bezig te moeten zijn. De ontwikkelingen binnen computer en game graphics gaan continu door. Daardoor verandert mediavormgeving en -maken meer richting 3D-design.  

    Wat is de invloed op de werkzaamheden? 

    Voor mediavormgeving en -maken is kennis en ervaring met 3D-design steeds belangrijker omdat de ontwikkelingen hierin continu doorgaan. Daarnaast neemt creativiteit en doelgroepkennis een belangrijker plaats in ten opzichte van technische detailkennis. Dit vraagt om open kunnen denken en inlevingsvermogen in doelgroepen.  

  • Wat verandert er?

    De ontwikkelingen binnen computer en game graphics gaan continu door. Daardoor verandert AV-productie ook meer richting 3D-design. Jeroen den Dunnen (Grafisch Lyceum Rotterdam): “Voor onze AV-opleiding zijn we aan het bekijken in hoeverre die moet integreren met de computergraphicskant en of we die tak van sport daarin gaan omarmen.”   

    Wat is de impact op het werkveld? 

    Voor AV-productie is kennis en ervaring met 3D-design van belang omdat de ontwikkelingen hierin continu doorgaan.

  • Wat verandert er?

    Bij het dossier ruimtelijk ontwerp en realisatie zorgt bijvoorbeeld parametrisch ontwerpen ervoor dat een ontwerp meer gestandaardiseerd is en je meer aandacht aan procesbegeleiding kunt geven.  

    Wat is de impact op het werkveld?

    Bij het dossier ruimtelijk ontwerp en realisatie is kennis en ervaring met parametrisch ontwerpen relevant. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat er meer aandacht komt voor het kunnen begeleiden van het ontwerpproces. Dit vraagt om accuraatheid en het kunnen controleren van onderdelen in een ontwerpproces.  

  • Wat verandert er? 

    In de grafimediabranche vindt vernieuwing plaats via een langdurig proces van automatiseringen. Jos Teunen (GOC) deelt zijn ervaring: “Hierdoor verschuiven functies van ambachtelijk vakmanschap in een sterk gesegmenteerd productieproces naar operatorschap in een steeds meer verbonden workflow. Deze ontwikkeling stimuleert brede inzetbaarheid over delen van het geautomatiseerde productieproces.” 

    Wat is de impact op het werkveld?  

    Kennis over digitale workflows van producten in het productieproces is noodzakelijk. Dit is gericht op de technische kant van de productie, maar ook in kennisontwikkeling hoe een product door deze workflow gaat.