Wat houdt 'Flexibilisering' in?
Snel mee kunnen bewegen met veranderingen vraagt om flexibel zijn. Daarom werken veel organisaties met een netwerk van gespecialiseerde mensen om zich heen, die ze naar gelang de behoefte kunnen inhuren. In de huidige arbeidsmarkt waarin er een tekort is aan personeel, zal de vraag naar tijdelijke krachten alleen maar toenemen en kunnen freelancers de oplossing zijn om toch nog het werk rond te krijgen.
Daarnaast zien we ook een groeiende behoefte aan flexibilisering van de manier van werken. Met name bij digitale bureaus waar veelal jonge mensen werken, lopen ze voorop in het werken als digitale nomade. Deze beweging staat erom bekend vrijheid te willen in waar en hoe te werken.
“Als mensen ervoor kiezen om twee weken naar Berlijn te gaan en vanuit daar te werken, zeg ik: prima, doe je ding. Want ik geloof erin dat die vrijheid tot beter resultaat leidt.”
Rajiv van Wijk (Kemari)
De krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat werknemers meer eisen kunnen stellen over hun werktijden en werklocatie. Doordat remote werken tijdens corona is versneld, zijn bedrijven flexibeler in mensen op een andere plek dan kantoor te laten werken. Als het werk maar goed is en op tijd afkomt.
Wat is de impact van 'Flexibilisering' op dossierniveau?
De behoefte aan flexibilisering zien we in alle dossiers manifesteren.
Wat verandert er?
Veel reclame- en communicatiebureaus hebben een basisteam van vaste medewerkers en werken samen met freelancers of specialistische partners als er een specifieke vaardigheid nodig is die ze niet zelf in huis hebben. Hans Snoeijink (Artica) geeft een voorbeeld uit de praktijk: “Voor fotoshoots van eten huren we vaak een freelance foodfotograaf en stylist in, omdat dit toch echt een ander type vaardigheden vraagt dan bij reguliere fotografie.”. Sommige bureaus detacheren ook hun eigen medewerkers, mocht dat nodig zijn. Ook zien we gelegenheidscollectieven van freelancers opkomen, waarbij ze gezamenlijk een grotere opdracht kunnen aannemen, die ze in hun eentje niet zouden kunnen bolwerken.
“Wij zijn een netwerkorganisatie. We hebben een grote flexibele schil van partners, zoals interieurbedrijven, AV-bedrijven, externe spuiters en we werken ook met freelancers. Wij willen niet alles zelf uitvoeren, maar wel aansturen.”
Camiel Roelofs (Cas Exhibition Partners)
Flexibele werkwijze
Werkwijzen binnen een team zijn ook steeds flexibeler. De opkomst van werkmethodes en processen zoals design thinking, agile, sprint en scrum, laten meer ruimte om tussentijds een proces bij te stellen en om opdrachtgevers te betrekken bij het proces. Tijdens corona zijn er ook veel meer tools geadopteerd om online op afstand te kunnen samenwerken, zoals via teamkanalen in MS Teams of via brainstormborden in Miro. “Het ligt aan de afdeling hoe die samenwerkt. Onze developers werken bijvoorbeeld volgens de scrum-methode.” Stephan Houben (The Line).
Flexibel bepalen van werktijden en werklocaties
Door corona is thuiswerken meer geaccepteerd door werkgevers, met name als werknemers de werkzaamheden makkelijk online kunnen doen, zoals werkzaamheden binnen mediaredactie, media maken en –vormgeving of ruimtelijk ontwerp. Voor sommige beroepen binnen CMD is dit minder haalbaar, omdat fysieke aanwezigheid op kantoor of op locatie gewenst is, bijvoorbeeld voor print- en signmaking, ruimtelijke realisatie en voor opnames bij AV-productie.
Daarnaast zien werkgevers dat een jongere generatie veel waarde hecht aan vrijheid en het zelf kunnen bepalen van werktijden of werklocaties. De opkomst van een levensstijl als digitale nomade kan makkelijker als je werk grotendeels online is en digitale werkzaamheden omvat. Werknemers of freelancers verblijven dan tijdelijk in het buitenland, terwijl ze blijven werken voor een Nederlandse werkgever. Veel organisaties werken tegenwoordig ook vanuit de cloud, waardoor remote werken makkelijker te organiseren is. Jelle Koolstra (Clipjesfabriek) heeft een recent voorbeeld uit zijn bedrijf: “Ik heb nu een animator voor drie dagen per week en die woont in Barcelona. Dat kan heel goed, want animatoren werken compleet digitaal. Ze krijgen een briefing online en werken alles thuis zelf uit.”.
Krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat werkgevers zich in een andere positie bevinden bij het werven van personeel. Zij moeten zich nu zien te verkopen aan de potentiële werknemer, in plaats van andersom. Secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibele werktijden of een flexibele werkcultuur kunnen de doorslag geven of iemand ervoor kiest om te gaan werken voor jouw bedrijf.
“Om mensen binnenboord te houden, moeten we ons wel flexibel opstellen. Dat we personeel de ruimte geven om privé dingen te doen die zij belangrijk vinden, zoals voor een specifieke hobby of zorg bieden aan een familieleden.”
Nils Hille (PPS. Imaging)
Wat is de invloed op de werkzaamheden?
In alle CMD-dossiers werkt men weleens samen met externe partners en/of freelancers en tijdelijke stagiairs. Het is van belang om in teamverband te kunnen werken met mensen die niet je vaste collega’s zijn. Openstaan voor andere manieren van werken en andere visies op het vakgebied is hierbij van belang. Jelle Koolstra (Clipjesfabriek) vertelt: “Mensen die individueel heel goed zijn, maar geen gebruik kunnen maken van de kwaliteiten van anderen, daar hebben we in ons bedrijf niet zoveel aan. Je moet als team kunnen samenwerken. ‘Social’ is ook bij het werkproces essentieel”.
De manieren waarop mensen samenwerken, zijn soms flexibel en gegoten in agile-achtige constructies. Kennis van en ervaring met dergelijke werkwijzen is handig voor de beginnende beroepsbeoefenaar. In dit type proces moet men in staat zijn om periodiek updates te geven aan het team en aan de opdrachtgever over hoe het ervoor staat. Dit vraagt om presentatievaardigheden. Dat men meer remote werkt, betekent voor beroepsbeoefenaars dat men moet kunnen samenwerken op afstand als sommige collega’s thuis werken of vanuit een andere locatie. En dat men kennis en ervaring moet hebben met platforms die remote werken ondersteunen.
Ondernemende vaardigheden
Flexibele werkwijzen, werktijden en werklocaties vragen om een ondernemende mentaliteit. Men heeft zelfdiscipline nodig als men niet altijd op kantoor hoeft te verschijnen om het werk toch af te krijgen. Naast teamwerk is zelfstandig kunnen werken dus cruciaal en dit vraagt om reflecterend vermogen van de beginnende beroepsbeoefenaar: wat is de eigen werkstijl en wie en wat heeft men nodig om de functie goed te kunnen uitvoeren? Om hulp durven vragen op het juiste moment is hierbij ook van belang. Locatie-onafhankelijk werken biedt perspectief voor specialistische CMD’ers die liever als zelfstandige aan de slag willen gaan, omdat opdrachtgevers meer gewend zijn geraakt aan remote werken. Voor freelancende CMD’ers zijn uiteraard ondernemersvaardigheden van belang, zoals netwerken, onderhandelen, contracten afsluiten en zelfstandig het eigen werk kunnen managen.