Wat houdt 'Natuurinclusief' in?

Natuurinclusiviteit in de hout- en meubelsector betreft het ontwerpen en produceren met respect voor de natuurlijke omgeving. Dit betekent het gebruik van duurzaam gewonnen hout en andere natuurlijke materialen die bijdragen aan biodiversiteit en milieubehoud. Ontwerpen die integratie van planten en nestgelegenheden voor dieren mogelijk maken, zijn voorbeelden van hoe meubels en houtconstructies kunnen bijdragen aan rijkere lokale fauna en flora. 

Steeds vaker wordt er gekozen voor biobased materialen, zoals hout, bamboe en natuurlijke vezels. Die materialen zijn hernieuwbaar, verminderen de ecologische voetafdruk en kunnen vaak aan het einde van de levensduur worden gerecycled of gecomposteerd, wat bijdraagt aan een lagere afvalproductie. 

Het integreren van natuurinclusieve praktijken vereist innovatie in ontwerp en productietechnieken. Dit kan leiden tot nieuwe productlijnen die niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar ook nieuwe markten aanspreken die waarde hechten aan duurzaamheid en ecologisch bewustzijn. Bedrijven die deze benadering omarmen, kunnen profiteren van een sterker merkimago en voldoen aan toenemende regelgeving omtrent duurzaamheid en natuurbehoud. 

Daarnaast is de Wet natuurbescherming relevant, vooral wanneer projecten invloed kunnen hebben op beschermde natuurgebieden of soorten (Ministerie van Algemene Zaken, 2024). Ook hanteert de overheid een duurzaam inkoopbeleid, wat het gebruik van duurzaam hout en biobased materialen moet stimuleren (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, 2024). 

Wat is de impact van 'Natuurinclusief' op dossierniveau?

  • Wat verandert er?

    Natuurinclusiviteit in de industriële houtproductie betekent een grote nadruk op het gebruik van duurzaam gewonnen en milieuvriendelijk verwerkt hout. Dit kan het ontwikkelen van nieuwe productlijnen omvatten die gericht zijn op minimalisering van afval en maximalisering van functionaliteit, met respect voor de natuurlijke habitat. 

    Wat is de invloed op de werkzaamheden?

    Werknemers moeten vertrouwd raken met nieuwe soorten duurzaam materiaal en milieuvriendelijke productieprocessen. Dit kan training vereisen over de eigenschappen en verwerkingsmethoden van duurzame houtsoorten, evenals aanpassingen in het ontwerp om de impact op het milieu te minimaliseren. 

  • Wat verandert er?

    Er wordt meer nadruk gelegd op precisie in het gebruik van materialen om verspilling te verminderen. Geavanceerde technieken, zoals CNC-bewerking, worden ingezet om de efficiëntie te verhogen en het materiaalgebruik te optimaliseren. 

    Wat is de invloed op de werkzaamheden?

    Houtbewerkers die met machines werken, moeten vaardigheden ontwikkelen in het werken met geavanceerde machines die ontworpen zijn om met minimale verspilling te produceren. Ook moeten ze kennis over duurzaamheidsnormen hebben, zodat de keuze van materialen en technieken in lijn is met natuurinclusieve praktijken. 

  • Wat verandert er?

    Bij meubelstoffering is er een verschuiving naar het gebruik van natuurlijke en gerecyclede stoffen. Dit sluit aan bij het natuurinclusieve principe van het minimaliseren van milieu-impact door gebruik te maken van biologisch afbreekbare of herbruikbare materialen. 

    Wat is de invloed op de werkzaamheden?

    Stoffeerders zullen moeten leren werken met materialen die ecologisch verantwoord zijn. Dit omvat ook het aanleren van technieken om deze materialen effectief te gebruiken. Bijvoorbeeld het gebruik van natuurlijke lijmen en het vermijden van schadelijke chemicaliën tijdens het productieproces. 

  • Wat verandert er?

    Ontwerpers en makers van meubels en (scheeps)interieurs zullen meer gebruikmaken van biobased materialen, zoals snelgroeiend hout en bamboe, en integreren designelementen die lokale flora en fauna ondersteunen. 

    Wat is de invloed op de werkzaamheden?

    Er zal een grotere nadruk liggen op de ecologische zijde van het ontwerp, wat inhoudt dat makers niet alleen technische vaardigheden nodig hebben, maar ook kennis van ecologie, om ervoor te zorgen dat hun ontwerpen bijdragen aan de biodiversiteit. Dit kan vereisen dat zij samenwerken met ecologen of duurzaamheidsconsultants om ervoor te zorgen dat hun ontwerpen milieuvoordelen bieden.