Wat houdt 'Imagoverbetering' in?
De arbeidskrapte dwingt organisaties om zich meer in te zetten voor goed werkgeverschap. Met veel medewerkers in de bouw die binnenkort met pensioen gaan en minder jonge mensen om hen te vervangen, is het belang van goed werkgeverschap duidelijk.
Eisen van de tijd
Het aantrekken en behouden van jong talent blijkt een uitdaging voor veel bouwbedrijven. Een aanzienlijk deel van de studenten en jonge werknemers ervaart de bouwsector als negatief voor het klimaat en vreest voor de impact ervan op hun gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Het beeld van de bouw als zwaar werk met lange werkdagen en lagere lonen dan in andere sectoren versterkt deze perceptie (BDO, 2023). Het is voor bouwbedrijven cruciaal om een werkomgeving te creëren die aantrekkelijk is voor jonge medewerkers, met meer flexibiliteit, kortere werkweken en regelingen zoals vaderschapsverlof. Het is een uitdaging om dit in de praktijk mogelijk te maken (Cobouw, 2024c).
Aandacht voor diversiteit en inclusie
Het bewust omgaan met diversiteit en inclusie is niet alleen essentieel voor de toekomstbestendigheid van een onderneming, maar trekt ook een breder scala aan medewerkers aan. Tevens voldoen bouwbedrijven daarmee aan wetgeving en aanbestedingseisen, zoals de eisen van social return on investment (SROI) (Bouwend Nederland, 2024a).
Wat is de impact van 'Imagoverbetering' op dossierniveau?
Imagoverbetering heeft invloed op alle dossiers. De beschrijving hieronder geldt dus voor alle dossiers.
-
Wat verandert er?
De trend Imagoverbetering is relevant voor alle dossiers. Verscheidene initiatieven zijn gericht op het verbeteren van het imago van de bouw, zoals De bouw maakt het (De bouw maakt het, z.d.). Die inspanningen zijn essentieel om potentiële nieuwe werknemers aan te trekken. Steeds meer organisaties nemen maatregelen om het werkklimaat te verbeteren door flexibeler te zijn in hun aanpak.
Wat is de invloed op de werkzaamheden?
Hoewel imagoverbetering op zichzelf geen directe invloed heeft op de dagelijkse werkzaamheden van beginnende beroepsbeoefenaars, zijn er verschillende trends die voortkomen uit de toenemende arbeidskrapte. Zo worden robots steeds vaker ingezet om taken over te nemen of te verlichten. Dat is goed om het imago van de werkzaamheden als fysiek zwaar werk te verbeteren en het draagt bij aan duurzame inzetbaarheid. Daarnaast neemt het gebruik van slimme samenwerkingsmethoden toe, waardoor beroepen minder autonoom worden en meer afwisseling bieden.
De bouwsector blijft dynamisch vanwege de groeiende bouwopgave en toenemende subsidies voor groen bouwen. Dit kan de sector aantrekkelijker maken voor jonge beroepsbeoefenaars.