Impact op het werkveld

Impact op werkprocessen 

Wat betreft werkprocessen speelt KI een ondersteunende rol voor beveiligers en handhavers. De professional in het veiligheidsdomein kan een veelheid aan informatiebronnen raadplegen en dat verbetert de informatiepositie over situaties en incidenten, waardoor ze effectiever kunnen reageren. Reactief handelen wordt gedeeltelijk vervangen door preventief handelen. KI-systemen houden de omgeving constant in de gaten en genereren meldingen met een grotere mate van zekerheid en urgentie, waardoor de meldingen die doorkomen vaker van serieuze betekenis zijn. Dit leidt tot een hoger percentage serieuze meldingen, wat de alertheid van beveiligers verhoogt en kostenbesparingen op personeel mogelijk maakt. 

Steeds vaker zet men intelligente virtuele assistenten (IVA) in om informatie effectiever te filteren voor de gebruiker en om zelfs proactief verschillende gefragmenteerde informatiebronnen te doorzoeken. (Capgemini, 2021) Beveiligers kunnen efficiënter werken met behulp van slimme route-optimalisatiesystemen en rapporten schrijven met behulp van data (‘bewijslast’) verzameld door KI-systemen.  

Voor het werkveld van publieke veiligheid betekent KI dat 'informatiegericht handhaven' de norm wordt, dankzij de inzet van intelligente camera software en de opkomst van drones. Handhavers moeten leren om informatie uit deze systemen te gebruiken voor proactief en gericht handelen op normafwijkend gedrag. De slimme combinatie van informatiebronnen en data wordt steeds belangrijker, en handhavers moeten begrip hebben van het systeem en de informatie op de juiste manier interpreteren om hun taken effectiever uit te voeren. 

De grote hoeveelheid aan beschikbare data en de behoefte aan data roept wel de vraag op hoe je moet omgaan met ieders privacy. Wat is wel en niet geoorloofd, welke data mag je wel of niet gebruiken? Organisaties in de veiligheidskolom hebben toegang tot talloze open en gesloten bronnen. Daarnaast zorgen internet, Facebook, Google en de smartphone voor steeds nieuwe inbraken in de privacy. Er zijn dan ook veel discussies over de vraag in hoeverre privacy moet wijken voor veiligheid. (Maarten, 2021) 

In het werkveld van defensie kunnen autonome voertuigen en wapens in de toekomst meer overwogen worden als antwoord op personeelstekorten. De inzet van autonome voertuigen en wapens brengt echter wel juridische en ethische vraagstukken met zich mee. De verantwoordelijkheid voor eventuele fouten of hacks van deze autonome systemen is een belangrijk punt van overweging. Beroepsbeoefenaars moeten leren hoe deze autonome systemen werken, wat hun beperkingen zijn en hoe ze goed en verantwoord ingezet kunnen worden. 

De inzet van drones met beeldherkenning, ondersteunt de uitvoering van werkprocessen en biedt extra ondersteuning in situaties waar de beroepsbeoefenaar zelf niet kan komen of het onveilig is. Drones worden veelvuldig ingezet om doelen te identificeren en cruciale informatie te verzamelen. KI kan eentonig werk automatiseren, zoals langdurige observatie en verkenning van de omgeving. Hierdoor worden beroepsbeoefenaars ontlast en kunnen ze zich richten op relevante beelden en taken.

Impact op benodigde vaardigheden 

Op het gebied van benodigde vaardigheden moeten beveiligers en handhavers leren om data-driven security toe te passen. Informatiegestuurd optreden wordt belangrijk voor de beroepsbeoefenaar op niveau 2 en 3, waarbij ze data uit informatiesystemen gebruiken om acties te ondernemen en beslissingen te nemen. Ze moeten begrip hebben van het systeem en de informatie juist interpreteren om effectief te coördineren en anderen aan te sturen bij het afhandelen van incidenten. 

ICT- en digitale vaardigheden zijn essentieel om nieuwe applicaties en verwerkingssystemen te kunnen gebruiken voor informatie- en dataverwerking. Beroepsbeoefenaren moeten meldingen digitaal kunnen ontvangen, uitlezen en daarop anticiperen. Daarnaast moeten ze in staat zijn om extra informatie uit camerasystemen of sensoren te interpreteren en te weten wat ze ermee moeten doen. Het gebruik van KI-systemen in veiligheidsdomeinen vereist dat beroepsbeoefenaars snel informatie kunnen verwerken, besluitvaardig zijn, analytisch vermogen hebben en de betrouwbaarheid van informatie kunnen inschatten. 

In het werkveld wordt van beroepsbeoefenaars verwacht dat ze op de hoogte zijn van de mogelijkheden en beperkingen van KI-systemen, om ze effectief en verantwoordelijk te kunnen inzetten. Het vergt voortdurende bijscholing en ontwikkeling van vakmanschap om optimaal te profiteren van de ondersteuning die KI biedt. 

Beroepsbeoefenaren op niveau 3 moeten begrip hebben van de systemen en de informatie juist kunnen filteren, selecteren en verwerken om acties van beroepsbeoefenaren op niveau 2 te coördineren. Ze moeten de informatie uit systemen kunnen herkennen die aanleiding geven tot ingrijpen (bijv. wanneer je moet ingrijpen bij een voorspellende camera of waar de focus van beveiliging moet liggen bij een evenement). Werken met intelligente camera software op afstand, vereist daarbij vertrouwen in de geleverde data. 

Beroepsbeoefenaren dienen te weten wat KI-systemen voor hun werk kunnen betekenen en te weten hoe het criminele circuit gebruikt maakt van KI-systemen. Dat kan gaan over cybersecurity maar ook over veel diepere infiltratie in organisaties. Er wordt van een beveiliger niveau 2 of 3 niet verwacht dat ze inhoudelijke kennis hebben van de KI-systemen. Maar wel dat ze veiligheidsrisico’s in de informatiebeveiliging kunnen herkennen en voorkomen. Wat je ziet op niveau 2/3 is de invloed van 'social engineering'. Dat houdt in het beschermen van systemen door inbreuk via de menselijke 'zwakste' schakel. Kennis hebben van social engineering is daarbij cruciaal.