Kunstmatige intelligentie in Veiligheid en vakmanschap

Defensie ziet de vraag naar inzet, vernieuwing en ambities op IT-gebied steeds verder toenemen. Technologische ontwikkelingen brengen niet alleen kansen maar ook dreigingen zoals digitale spionage en cyberaanvallen met zich mee. Niet alleen landen maar ook grote (tech-)bedrijven investeren fors in capaciteiten en middelen gedreven door Data Science en KI. In het militaire domein is een grote verschuiving van traditionele naar hoogtechnologische oorlogsvoering zichtbaar. Moderne (wapen)systemen zijn bijna niet inzetbaar zonder Data Science en KI waarbij het gebruik van informatie een steeds prominentere en strategische rol vervult. Er worden nieuwe eisen aan het militair optreden gesteld; niet alleen met betrekking tot het eigen vermogen van de krijgsmacht, maar ook de manier waarop Defensie reageert op (verstorende) technologische ontwikkelingen van potentiële tegenstanders en andere actoren. Met de Defensie Strategie Data Science en AI 2023-2027 is een aantal acties in gang gezet. Zo ontwikkelt Defensie een hoog gerubriceerde IT-infrastructuur voor datadeling en verwerking. Dit stelt de krijgsmacht in staat relevante informatie op het juiste moment bij de juiste persoon te krijgen. Defensie heeft beleid voor algoritmes ontwikkeld en richt het toezicht op algoritmes in samen met de Functionaris Gegevensbescherming en de Beveiligingsautoriteit. Tot slot investeert Defensie in een Data Science Center of Excellence bij de Nederlandse Defensie Academie waar de aanstelling van een hoogleraar Data Science ervoor zorgt dat deze technologie plaats krijgt in de militaire opleidingen en het onderzoek. (Ministerie van Defensie, 2023)

De militair zal in de nabije toekomst constant in verbinding staan met collega-militairen en/of de commandopost en voortdurend bezig zijn met het verwerken van informatie en het scannen van beelden en data. in de praktijk is dit juist een uitdaging. Er is niet continue verbinding met elkaar. De verbindingen die er zijn, zijn nog beperkt in capaciteit. Lokaal is op basis van eigen waarnemingen en sensoren, en in hoofdkwartieren met satelliet of vaste verbindingen veel mogelijk. Maar de individuele militair en/of voertuig is veel beperkter in haar mogelijkheden. Door decennia van bezuiniging, wordt er een verbeterslag gemaakt in de staat van IT bij Defensie. Defensie zet vooral  in op hbo- en wo-opgeleide burgers om de IT-systemen te ontwikkelen en te embedden.  Vanwege de noodzaak om een informatiegestuurde organisatie te worden, maar ook vanwege ontwikkelingen in de IT-wereld, waaronder een groeiende rol van IT bij de inzet van wapensystemen en bedrijfsvoering, de prijsstijgingen binnen de IT-sector en schaarste aan IT-personeel (Kamerstuk 31 125, nr. 107) staan de exploitatie en de investeringen bij Defensie onder druk. (Ministerie van Defensie, 2021)

Het gebruik van KI voor informatievoorziening brengt brede vraagstukken met zich mee in het domein van Defensie. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het vermogen van KI-systemen om te beoordelen of de instructies die zij krijgen buiten het bereik valt van waar ze op getraind zijn. In het militaire domein is dit belangrijk om ervoor te zorgen dat het systeem enerzijds elk type aanvalsraket als zodanig identificeert, maar dat het een vliegtuig bijvoorbeeld nooit tot die categorie rekent. (WRR, 2021) In de ontwikkeling van gewapende conflicten zien we een verschuiving van bewapende mensen naar bemenste wapens, waarbij KI een gamechanger is in de militaire technologie. Vanuit de lucht verschaffen militaire drones informatie en overzicht over het terrein aan de grondtroepen. Met deze informatie (inlichtingen) kun je beroepsbeoefenaars effectiever inzetten, met een beter dreigingsbeeld. (SBB, 2022)

Op zee hebben onbemande wapensystemen hun intrede gedaan. En ook op de grond lijkt het debuut van onbemande systemen voorzien van KI niet lang meer te duren. Deze gevechtsrobots heten unmanned ground vehicles (UGV’s). De grens tussen machine en soldaat is aan het vervagen. Robots stuur je autonomer aan met krachtige processoren en zelflerende systemen. Op termijn zullen voertuigen zich zelfstandig kunnen verplaatsen of zullen gevechtsrobots zelfstandig patrouilles kunnen uitvoeren. Sensoren en KI voeden robots dan met informatie over het doel dat de operator op zijn scherm ziet. De commandant beslist dan of ze moeten schieten, en de computer helpt om te bepalen of het naderende voertuig ‘vriend’ of ‘vijand’ is. (Derix, 2022)

Op dit moment gebruikt Defensie maar heel weinig kunstmatige intelligentie. Een mbo-opgeleide beroepsbeoefenaar krijgt er dan ook nog niet snel operationeel mee te maken. Beeldherkenning is op dit moment de enige toepassing die bij een (klein) deel van Defensie operationeel wordt toegepast, maar dan nog alleen in bepaalde afdelingen in Nederland en niet in inzetgebieden.

“Er wordt heel veel mee geëxperimenteerd met data driven KI, maar echt operationeel zie je het nog weinig. Dat heeft alles te maken met dat je niet zeker weet of iets binnen alle kaders werkt. En als iets belangrijk is bij Defensie, dan is het wel dat je een systeem hebt dat werkt en dat je kunt vertrouwen. Als je een systeem hebt dat niet altijd handelt op de manier zoals je dat zou willen, kan dat onschuldige mensenlevens kosten.”

Antoine Smallegange

Onbemande wapensystemen noemt men de derde revolutie in oorlogsvoering. Het verandert de tactiek en strategie van legers. Zo heeft het Britse leger in 2021 een shift in zijn strategie gemaakt: het budget voor kunstmatige intelligentie en cybertechnologie is aanzienlijk gestegen. In Europa is het Verenigd Koninkrijk een voortrekker, maar grootmachten als de VS, Rusland en China zetten al vijf à tien jaar stevig in op dit soort nieuwe technologie. (Standaard.Be, 2022)

Het belang van juridische en beleidsmatige kaders bij de inzet van dit soort technologieën blijft van groot belang. De inzet van autonome wapens brengt juridische en ethische vraagstukken met zich mee. Een belangrijk punt daarbij is verantwoordelijkheid. Ook mbo-geschoolde beroepsbeoefenaars moeten daarover nadenken. Als een wapen, uitgerust met kunstmatige intelligentie, uit zichzelf besluit een doelwit te beschieten, kun je dan iemand verantwoordelijk houden voor bijvoorbeeld (onschuldige) slachtoffers? En wiens schuld is het als een apparaat is gehackt of als er een fout optreedt in de software? Van de commandant? Van de overheid? Of van de maker? (NU.nl, 2023) Wegens al dit soort vraagstukken heeft Nederland dan ook geen autonome wapens.

Een andere ontwikkeling binnen het veiligheidsdomein is die van cybertechnologie. Door cybertechnologie vervaagt de grens tussen oorlog en vrede. Die tussen conflict en concurrentie ook. Het westerse deel van de wereld is niet in oorlog in de militaire betekenis, maar er zijn voortdurend aanvallen. Denk aan het verspreiden van fakenieuws, het beïnvloeden van verkiezingen, economische sancties, het manipuleren van de financiële markt, of het al dan niet doorlaten of inzetten van grote groepen migranten vanuit politiek belang. (Standaard.Be, 2022)

Toepassingen

  • Wat houdt het in?

    Op dit moment worden de meeste drones die operationeel ingezet worden op afstand bestuurd en nog niet autonoom ingezet. KI wordt daar nog niet in toegepast, maar dat is wel mogelijk. Kunstmatige intelligentie kan ingezet worden om systemen zoals drones, met iets minder effort operationeel te gebruiken en in taken te ondersteunen.

    Defensie zet veel drones in. Drones gaan voor een belangrijk deel de gereedschapskist van de krijgsmacht bepalen. Drones worden op dit moment door de Landmacht ingezet:

    • Verkenning en surveillance: drones kun je gebruiken om doelen te identificeren, te volgen en te markeren voor luchtaanvallen of artilleriebeschietingen. Je zet ze in om verkenningsmissies uit te voeren en cruciale informatie te verzamelen over vijandige posities, terreinomstandigheden en andere relevante gegevens. Ze kunnen realtime beelden en video's vastleggen en bieden nauwkeurige en gedetailleerde informatie over potentiële doelen, wat de effectiviteit van militaire operaties vergroot. Defensie heeft begin 2023 vier Reaper-drones gekocht. Met superscherpe camera’s kunnen deze drones doelwitten op de grond bespieden en (in oorlogssituatie) een bom gooien. (Goedemorgen Nederland, 2023 en Visser, 2023) Ook satelliettechnologie is steeds beter in staat om een gebied in kaart te brengen en kan steeds beter communicatie ondersteunen of verstoren.
    • Lucht- en artillerieaanvallen: gewapende drones, ook wel bekend als UAV's (unmanned aerial vehicles) of UCAV's (unmanned combat aerial vehicles), gebruikt men voor aanvallen op vijandelijke doelen. Voor deze drones is nog geen sprake van de inzet van KI. De drones worden door een operator bedient. De operator kan de drone uitrusten met verschillende soorten wapens, zoals raketten of geleide bommen, en ze kunnen met grote precisie doelen aanvallen. Oekraïne gebruikt op dit moment drones om door o.a. Nederland geleverde pantserhouwitsers effectiever op doelen te laten schieten. Normaliter heb je een forward observer die de informatie geeft die een geschut corrigeert om het doel te raken, maar met drones kan dat veel effectiever. Zo kun je meer gerichte schoten lossen voordat je het geschut moet verplaatsen, nadat het doel onderkend is. (EenVandaag, 2022)
      • Logistieke ondersteuning: op afstand bestuurbare drones kun je inzetten voor het vervoer van voorraden en eventueel gewonde soldaten, medische benodigdheden en andere essentiële goederen naar afgelegen of gevaarlijke gebieden. Je kunt ze ook gebruiken voor het opzetten van communicatie-infrastructuur en het uitvoeren van zoek- en reddingsoperaties. In de toekomst is dit mogelijk met autonome navigatie, maar dat is heel lastig in militaire omstandigheden.
    • Patrouilles en bewaking: drones, bedient door een operator, kun je inzetten voor het monitoren van grenzen, maritieme gebieden en andere strategisch belangrijke locaties. Ze bieden continue bewaking en kunnen verdachte activiteiten detecteren, zoals smokkelpraktijken of ongeautoriseerde infiltratie.

    “Bij Defensie gebruiken ze drones. Het centrum dat de beelden analyseert gebruikt KI om bijvoorbeeld bermbommen te vinden. Vroeger werden daar dieren voor gebruikt zoals de fret, die kunnen heel goed zoeken, of ratten. Maar nu kunnen ze via camera’s aan een drone zien of er grond omgewoeld is. Verkennen, ook als het gaat om een verkenning van een terrein, wordt steeds meer door drones gedaan.

    Jan Otten (SafeCity B.V. en Public Safety Innovation

    Input

    • Visuele gegevens
    • Locatiegegevens

    Technologie

    • Computer vision

    Output

    • Prediction
  • Wat houdt het in?

    Autonome wapens worden in Nederland nog niet operationeel ingezet. Wel worden ze internationaal door bepaalde landen ingezet, maar daarvan is niet altijd duidelijk of daarbij KI wordt ingezet. Zo kunnen veel militaire missiles op basis van “optische” geleiding naar hun doelwit vliegen.

    Wapens en gevechtssystemen functioneren steeds autonomer. Autonome wapens zijn wapensystemen die in staat zijn om doelen te selecteren en aan te vallen zonder menselijke tussenkomst. Producenten van de nieuwste wapensystemen maken zich sterk dat hun producten al functioneren zonder mens in de commandokeet. Ze gebruiken algoritmen en sensoren om beslissingen te nemen en acties uit te voeren op basis van vooraf geprogrammeerde regels of gegevensverwerking. Daarbij vaak geen sprake van de inzet van KI. Ondanks dat er vaak geen sprake is van de inzet van KI, melden we in dit rapport toch diverse voorbeelden om een overzicht te geven van de huidige ontwikkelingen die er zijn.

    Het concept van autonome wapens heeft zowel militaire als juridische ethische implicaties en is daarom nog in de experimentele fase. Een mbo-opgeleide beroepsbeoefenaar krijgt er dan ook niet snel mee te maken. Voorstanders beweren dat deze wapensystemen voordelen kunnen bieden, zoals een snellere en efficiëntere reactie op bedreigingen, het verminderen van het risico voor militairen en het minimaliseren van menselijke fouten. Ook zijn autonome wapens, in tegenstelling tot mensen, niet gevoelig voor corruptie en laten ze zich niet leiden door haat, afkeer of wraak. Je kunt ze ook positioneren als afschrikmiddelen, omdat de mogelijkheid om autonome wapens in te zetten potentiële tegenstanders kan ontmoedigen.

    Tegenstanders uiten echter bezorgdheid over de potentiële gevaren van autonome wapens. Zij wijzen op het gebrek aan menselijke controle, het risico op onbedoelde escalatie van conflicten en de mogelijke schending van ethische en juridische normen, zoals het onderscheid tussen burgerdoelen en militaire doelen. Gevoelens zoals medeleven en genade zijn niet van toepassing. De wetenschapsfilosoof Peter Asaro noemt omkomen door een robot ‘een onwaardige dood’. Als wij ze de macht geven om legaal te doden, dan verliezen we onze waardigheid. Die robots kun je de opdracht geven om te focussen op de eigenschappen waarmee een bepaalde groep mensen zich onderscheidt – zoals huidskleur, kleding, leeftijd – en die uit te schakelen. Dat maakt autonome wapens zeer ‘geschikt’ om genocides uit te voeren, waarschuwen de mensen van de Campaign to Stop Killer Robots. “Het is toch ondenkbaar dat het beslissende gevecht tussen robots gebeurt? Alsof het een computerspel is.” – Ulrike Franke van de denktank European Council on Foreign Relations (ECFR). Er zijn ook zorgen over de mogelijkheid van hackers om autonome wapensystemen te misbruiken of te manipuleren. (Standaard.Be, 2022)

    Verschillende KI-wetenschappers verwachten dat de inzet van autonome wapens oorlog minder destructief maakt. Het biedt de mogelijkheid van minder dodelijke slachtoffers door de precisie van autonome wapens. In tegenstelling tot een mens kan een robot het zich permitteren om pas te schieten nadat hij beschoten is. Maar dat brengt ook nadelen met zich mee: als er minder slachtoffers vallen, zullen politici ook minder druk voelen om soldaten te sparen en kunnen oorlogen sluimeren en minder gemakkelijk te beëindigen zijn.(WRR, 2021)

    Er zijn diverse internationale voorbeelden van autonome wapens die men inzet. Daarbij is niet altijd duidelijk of er sprake is van objectherkenning door KI. Veel militaire missies kunnen op basis van “optische” geleiding naar hun doelwit vliegen. Dat heeft niks met AI te maken, in de vorm van Machine learning. Ondanks dat de inzet van KI niet altijd duidelijk is, melden we de volgende voorbeelden om een overzicht te geven van de huidige ontwikkelingen die er zijn:

    • In mei 2020 werden de troepen van generaal Haftar in Libië onder vuur genomen door kamikaze-drones. Volgens een rapport van de Verenigde Naties ging het om een STM Kargu-2, een drone van Turkse makelij die zonder menselijke tussenkomst een doelwit kan uitkiezen en vervolgens autonoom beslist om zich in een duikvlucht op dat doel te storten. Of er in dit geval daadwerkelijk geen menselijk commando was, is niet bekend.
    • Israël schiet met de Iron Dome of IJzeren Koepel, het volautomatische afweergeschut, Palestijnse raketten uit de lucht. De Iron Dome detecteert de raketten en beslist zelf of hij ze moet vernietigen. Ten minste dertig landen hebben defensiesystemen die, wanneer zij ingeschakeld zijn, autonoom inkomende gevaren als raketten kunnen neerhalen.
    • Op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea, in de gedemilitariseerde zone, staat de robotschildwacht Samsung Techwin SGR-A1. Die kan dieren van mensen onderscheiden en indringers al op vier kilometer opmerken. (WRR, 2021 en Standaard.Be, 2022)

    Defensie ontwikkelt methoden, zoals onbemande systemen, om met hetzelfde aantal mensen meer werk te doen. Een voorbeeld is de inzet van de zogenoemde robotica- en autonome systemen (RAS) voor landoptreden. De ras-eenheid is een bekende eenheid die veel aan het experimenteren is met onbemande systemen. Het Nederlandse detachement in Litouwen, onderdeel van de langlopende NAVO-missie, heeft ervaring opgedaan met bewapende rupswagentjes van het bedrijf Milrem Robotics. De MilRem is een op afstand bestuurbaar rupsvoertuig, bestemd voor meerdere taken op bijvoorbeeld het gebied van transport, of bij verkenningen. Ook dient het als wapenplatform. Bij de Koninklijke Landmacht zien ze het potentieel: om gevaarlijk werk op afstand te doen en als antwoord op het nijpende personeelstekort. De marechaussee is aan het experimenteren met Deep Vision, dat automatisch informatie uit beelden haalt.

    Input

    • Locatiegegevens

    Technologie

    • Computer vision

    Output

    • Automation
  • Wat houdt het in?

    Sommige omgevingen, zoals rampplekken, zijn te gevaarlijk voor menselijke inspecteurs. Maar robots kunnen daar wel aan de slag. TNO ontwikkelt daarom de intelligentie voor de robothond SPOT van Boston Dynamics, die ingezet kan worden om te ondersteunen bij een reddingsoperatie. SPOT kan vooral in bekend terrein goed werk doen. In onbekend terrein is veel menselijke begeleiding nodig. Als je de robothond goed traint, kan hij surveilleren en risicovolle verkenningstochten uitvoeren. Met 360 graden zicht en infraroodlaser heeft Spot binnen no time in de gaten wat er om hem heen gebeurt. Robothond Spot beschikt over oneindig veel mogelijkheden waar operationele marechaussees in de toekomst de vruchten van kunnen plukken. TNO onderzoekt momenteel ook wat er nodig is om de robothond in te kunnen zetten tijdens reddingsoperaties. Dan zal hij mensen dus niet alleen kunnen helpen, maar zelfs in een rampsituatie ook mensenlevens redden. Als je de robothond daadwerkelijk inzet voor inspecties en reddingsoperaties, kun je hem vanaf een afstandje volgen. Hij stuurt namelijk constant informatie door over zijn vorderingen. (Ensie, 2021 en TNO, z.d.)

    "De bedoeling is, om een robothond zelfstandig het veld in te sturen, waarbij hij in staat is om een aantal taken uit te voeren. Als hij een onverwachte situatie of een moeilijke taak tegenkomt kan hij de mens om hulp vragen. Bijvoorbeeld, als ergens een explosief is, dan kun je Spot de opdracht geven om het goeie draadje door te knippen. Als mens kijk je mee en neem je het besluit welke draad hij wel/niet moet doorknippen. Dus het is niet het vervangen van mensen, maar het ondersteunen van mensen met extra mogelijkheden, zodat ze efficiënter kunnen werken. Het vinden waar je naar op zoek bent, wordt met de robothond makkelijker.” Maar het vraagt ook wel iets van de beroepsbeoefenaar om Spot goed in te zetten. De beroepsbeoefenaar moet weten wat zo’n systeem wel en niet kan. En het systeem moet begrijpen wat de mens bedoelt. Een interface is daarbij nodig. De beroepsbeoefenaar moet begrip hebben van hoe het geprogrammeerd is om de juiste instructie aan Spot te geven.”

    Judith Dijk van TNO vertelt:

    In deze video van Werken bij Defensie maak je kennis met robothond Spot. De video is opgenomen in Den Haag, waar de Koninklijke Marechaussee zit. Wat kan deze robot van de toekomst en hoe kan de Koninklijke Marechaussee hulp krijgen van Spot? 

    Input

    • Locatiegegevens

    Technologie

    • Computer vision

    Output

    • Automation
    • Situational awareness
  • Wat houdt het in?

    Nederland heeft een goede digitale infrastructuur. Voor veel voorzieningen is een digitale manier van communiceren de norm. Je kunt in Nederland niet zonder internetbankieren en DigiD. Wegens onze sterke digitale infrastructuur is Nederland echter een interessant doelwit voor cyberaanvallen. Je kunt KI gebruiken om het normale gedrag van gebruikers, systemen en netwerken te leren en te analyseren. Op basis van deze analyse kun je afwijkend gedrag detecteren dat kan wijzen op een mogelijke cyberaanval, zoals ongeautoriseerde toegangspogingen of verdachte activiteiten. Ook kun je KI gebruiken om kwetsbaarheden in systemen en software te identificeren. KI kan door gebruik te maken van algoritmen verdachte bestanden analyseren en classificeren op basis van kenmerken en gedragspatronen die verband houden met bekende malware.

    Preventie van digitale dreigingen vereist kennis van welke IT-componenten in welke versie in huis zijn en welke kwetsbaarheden die bevatten. Dat maakt in elk geval IT-beheer en -onderhoud gemakkelijker en zorgt ervoor dat Defensie minder tijd verliest bij cyberaanvallen. Het systeem controleert IT-componenten bij het opstarten, maar ook gedurende het gebruik, automatisch op integriteit. Hetzelfde geldt voor componenten die voor onderhoud uit het platform zijn verwijderd en weer zijn teruggezet. Voor de meest kritieke toepassingen kun je de integriteit zelfs op chipniveau garanderen. Cybersecurity vindt steeds meer plaats op chipniveau. Omdat handmatig zoeken naar kwetsbaarheden in alle systemen ondoenlijk is, zet men meerdere technieken in, zoals kunstmatige intelligentie, om kwetsbaarheden op te sporen en zo veel mogelijk automatisch te patchen.

    Ook elektronische oorlogsvoering (EOV) verstoort signalen. Elektronische oorlogsvoering is een van de sleutelelementen van het moderne gevechtsscenario: de eigen strijdkrachten beschermen tegen aanvallen, de vijand informatie ontzeggen en zijn eigen spraakcommunicatie en datalinks onderscheppen en verstoren. In feite is EW een voortdurende oorlog tussen actieve systemen die "aanvallen" en defensieve systemen die beschermen.

    In een operationele omgeving vinden op alle systemen periodieke testen op weerbaarheid plaats. Die zijn grotendeels geautomatiseerd om mensen en middelen te besparen. Defensieve technieken om automatisch kwetsbaarheden te vinden op eigen systemen kun je ook toepassen op die van tegenstanders, en ze daarna omzetten in exploits: codes om de kwetsbaarheden te misbruiken. (TNO, 2022.) Dit is niet waar een beroepsbeoefenaar op mbo-niveau in het veiligheidsdomein zozeer mee te maken heeft, het is meer het werk van ICT’ers. Wel is het goed om te weten dat deze ontwikkeling speelt.

    Input

    • Online gegevens

    Technologie

    • Data mining

    Output

    • Notification
    • Automation
  • Wat houdt het in?

    De veelheid aan informatie leidt tot uitdagingen hoe beroepsbeoefenaars alle informatie kunnen verwerken. Ze hebben ondersteuning nodig van intelligente systemen. Steeds vaker zet men intelligente, virtuele assistenten (IVA) in om informatie effectiever te filteren voor de gebruiker en om zelfs proactief verschillende gefragmenteerde informatiebronnen te doorzoeken. (Capgemini, 2021) De grote hoeveelheid aan beschikbare data en de behoefte aan data roept wel de vraag op hoe je moet omgaan met ieders privacy. Wat is wel en niet geoorloofd, welke data mag je wel of niet gebruiken? Organisaties in de veiligheidskolom hebben toegang tot talloze databanken. Daarnaast zorgen internet, Facebook, Google en de smartphone voor steeds nieuwe inbraken in de privacy. Er zijn dan ook veel discussies over de vraag in hoeverre privacy moet wijken voor veiligheid. (Maarten, 2021) 

    Militaire conflicten hebben tegenwoordig ook te maken met een digitaal ‘slagveld’, waar men op de sociale media strijdt om het juiste frame en de publieke opinie in het eigen land en in andere landen te beïnvloeden. KI zet men op allerlei manieren in bij deze ‘informatieoorlog’. Allereerst via microtargeting. Het gaat daarbij om het maken van profielen van mensen om erachter te komen welke boodschappen het beste bij hen resoneren. Daarnaast gebruikt men sentiment analysis en natural language processing om populaties beter te begrijpen en ze vervolgens bijvoorbeeld gerichte berichten te sturen. 

    Er is sprake van social engineering. Dat is het manipuleren van mensen om vertrouwelijke informatie te achterhalen. Een andere oprukkende toepassing is deepfake. Het gaat hierbij om de productie van nepbeelden of geluidsfragmenten die moeilijk van echt te onderscheiden zijn. Nepbeelden betreffen ook het creëren van totaal nieuwe beelden. Hiervoor gebruikt men generative adversarial networks (gan’s). Daarmee maak je nepgezichten van niet-bestaande mensen. Die beelden zijn inmiddels zo goed dat veel mensen ze niet kunnen onderscheiden van echte foto’s. Nog gevaarlijker wordt het als er beelden worden gemaakt van bestaande mensen. Dan is het nog lastiger om waarheid en fictie te onderscheiden. Gebeurtenissen en handelingen van mensen zijn op beeld te zetten die nooit hebben plaatsgevonden, maar die niet van echt te onderscheiden zijn. Meer en meer landen zetten desinformatie ook in als wapen. (WRR, 2021)

    “KI zal steeds meer mensen gaan ontlasten, maar je zal altijd, en dat gaat nog heel lang duren, kritisch moeten blijven op de resultaten die eruit komen. Klopt de informatie die het KI-systeem heeft gegenereerd wel?”

    Antoine Smallegange (TNO)

    Het Defensie Cyber Security Centrum (DCSC) ëxperimenteert veel met KI voor anomaliedetectie. KI of eigenlijk Data Science is veel beter dan mensen in staat om grote hoeveelheden data te analyseren, patronen te herkennen en veranderingen daarin op te merken. Die veranderingen kunnen aanwijzingen zijn voor cyberaanvallen. KI is in staat daar snel tegenmaatregelen op te identificeren en eventueel uit te voeren. Het DCSC moet ervoor zorgen dat militaire operaties geen hinder ondervinden van digitale dreigingen en dat de informatiesystemen van Defensie betrouwbaar blijven. Hiervoor moet DCSC:
    • cyberdreigingen op tijd zien;
    • de kwetsbaarheden onderzoeken binnen defensiesystemen;
    • onderzoeken hoe groot de dreiging is;
    • zorgen dat de dreiging vermindert of verdwijnt.

    Input

    • Online gegevens

    Technologie

    • NLP

    Output

    • Automation
    • Notification

Impact op het werkveld van Veiligheid en vakmanschap

Impact op werkprocessen 

Autonome wapens, autonome voertuigen of robots zoals robothond Spot kunnen gevaarlijk werk op afstand doen en een antwoord zijn op het nijpende personeelstekort. De inzet van autonome wapens brengt juridische en ethische vraagstukken met zich mee. Daarom zet men ze nog weinig operationeel in. Een belangrijk punt daarbij is verantwoordelijkheid. Wiens schuld is het als een apparaat is gehackt of als er een fout optreedt in de software? Een beroepsbeoefenaar op mbo-niveau in het veiligheidsdomein heeft hier nog amper mee te maken. Het vraagt ook wel iets van de beroepsbeoefenaar om zo’n voertuig of robot goed in te zetten. Een ICT beroepsbeoefenaar op mbo-niveau in het veiligheidsdomein krijgt er echter steeds meer mee te maken.

“Of het nou een taak is om een mijn op te ruimen of het aan boord tillen van de lading of het uitschakelen van een vliegtuig: in al die gevallen moet je weten onder welke omstandigheden een autonoom wapen, voertuig of systeem zich gedraagt binnen de kaders die jij daaraan stelt. Dat is met een goalkeeper, een automatisch machinegeweer dat raketten uit de lucht schiet, precies hetzelfde. Je gaat de voorwaarden creëren om zo’n ding automatisch in te kunnen zetten.”

Antoine Smallegange (TNO)

Op afstand bestuurbare drones zet men veelvuldig in om doelen te identificeren en te volgen voor luchtaanvallen of artilleriebeschietingen. Men gebruikt ze om verkenningsmissies uit te voeren en cruciale informatie te verzamelen over vijandige posities, terreinomstandigheden en andere relevante gegevens. Drones ondersteunen beroepsbeoefenaars in hun werk, zodat ze efficiënter kunnen werken. Het vinden waar je naar op zoek bent is makkelijker en veiliger met een autonoom rijdend voertuig, een op afstand bestuurbare drone of robothond die de omgeving kan verkennen.  

Beroepsbeoefenaars moeten weten wat zo’n drone wel en niet kan. Ze moeten leren hoe het geprogrammeerd is, om de juiste instructie te geven. Zij moeten de begrenzingen van zo'n systeem snappen en leren kennen. Ze hoeven niet te weten hoe de softwarecode eruitziet, maar moeten wel begrijpen wat de beperkingen zijn en onder welke omstandigheden de drone al dan niet goed functioneert en wanneer je wel of niet die taken kunt laten uitvoeren. Ook dienen ze de informatie die zij van de drone krijgen goed te kunnen inschatten.  

Antoine Smallegange van TNO vertelt:

“Het gaat er bij het gebruik van autonome voertuigen om te leren hoe dat werkt. Wat gebeurt er, wat heeft de meerwaarde, wat zijn de beperkingen, hoe verandert mijn optreden als ik dit overneem? Dat betekent dat de beroepsbeoefenaar er allerlei taken in diens team bijkrijgt die hij/zij voorheen niet had. Wat zijn de beperkingen? Wat zijn de gevaren? Met dat soort dingen moet de beroepsbeoefenaar ervaring opdoen en leren. Dat systeem moet namelijk bediend, bewaakt en onderhouden worden.” “Het gaat er bij het gebruik van autonome voertuigen om te leren hoe dat werkt. Wat gebeurt er, wat heeft de meerwaarde, wat zijn de beperkingen, hoe verandert mijn optreden als ik dit overneem? Dat betekent dat de beroepsbeoefenaar er allerlei taken in diens team bijkrijgt die hij/zij voorheen niet had. Wat zijn de beperkingen? Wat zijn de gevaren? Met dat soort dingen moet de beroepsbeoefenaar ervaring opdoen en leren. Dat systeem moet namelijk bediend, bewaakt en onderhouden worden.”

Eentonig werk, zoals het lang observeren en verkennen van de omgeving, wordt door de inzet van een KI voor beeldherkenning geautomatiseerd. De videobeelden kunnen met software met een KI element worden geanalyseerd. Dat ontlast de beroepsbeoefenaar in zijn werk en maakt zijn taak interessanter en effectiever. Want hij hoeft alleen maar naar de beelden te kijken waar mogelijk iets mee aan de hand is. En juist het systeem zorgt ervoor dat hij alleen de beelden te zien krijgt die werkelijk van belang zijn, zodat hij kan handelen. 

KI kan de snelheid van analyse en besluitvorming in werkprocessen verhogen. Dat kan door de reactietijd van defensieve systemen te verhogen, door nuttige informatie aan te leveren aan besluitvormers – wat een voordeel op kan leveren ten opzichte van rivalen –, door het snel detecteren van cyberaanvallen en door het identificeren van pogingen om desinformatie te verspreiden. (WRR, 2021) Ook zijn er veel meer middelen beschikbaar, zoals drones, om informatie te verkrijgen. Dit betekent voor een werkproces als ‘draagt bij aan het verzamelen van informatie in de operationele omgeving’ dat de beroepsbeoefenaar beter weet hoe hij de ondersteunende middelen, zoals drones, kan inzetten om informatie te verkrijgen. Het biedt ondersteuning in de uitvoering van dat werkproces, waar de aankomend medewerker grondoptreden en de aankomend onderofficier grondoptreden mee te maken hebben. Ze hebben met de sensoren die in KI-systemen (zoals een drones) zitten feitelijk een extra paar ogen die zij ergens naartoe kunnen sturen. Die drone neemt dingen waar, verkent de omgeving en brengt de informatie over. Dat doet hij op plekken waar de beroepsbeoefenaar niet kan komen of waar het onveilig is. Dus het is extra ondersteunend.

Impact op benodigde vaardigheden

Nu soldaten steeds meer informatie tot hun beschikking hebben, betekent dat dat ze daar goed mee om moeten kunnen gaan: structuur aanbrengen in data en de informatie kunnen ordenen. Iedere militair krijgt een VOSS-systeem, dat gebruikmaakt van diverse informatiesystemen. Militairen moeten weten hoe ze die moeten gebruiken, waar ze die voor kunnen gebruiken en hoe ze voorkomen dat ze stukgaan. In toenemende mate zijn mensen nodig die in een split second besluiten kunnen nemen. Ze moeten snel informatie kunnen verwerken. Het belang van analytisch vermogen neemt toe en het kunnen inschatten van de betrouwbaarheid van informatie is belangrijk. (Ensie, 2019) De Nederlandse krijgsmacht behoort binnenkort tot de koplopers binnen de NAVO als het gaat om verbindingsmiddelen van de uitgestegen militair. (Ensie, 2020)

Belangrijker nog is dat commandanten die de troepen aansturen op basis van informatie betere besluiten kunnen nemen en zo hun mensen effectiever in kunnen zetten, wat resulteert in nieuwe manieren van optreden.

Omdat de ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden nauwelijks bij te houden zijn, zal Defensie anders moeten kijken naar de manier van opleiden. Er zijn steeds geluiden te horen om defensiebreed op te leiden. De uitgangspunten van defensiebreed opleiden zijn: het ontwikkelen van mentale weerbaarheid, het ontwikkelen van een professionele beroepshouding, continue bijscholing van vakmanschap en op het gebied van technologische ontwikkelingen. (SBB, 2022)