Kunstmatige intelligentie in Advies en onderzoek leefomgeving
Ook een vakgebied als duurzame leefomgeving gebruikt steeds meer data. Sensoren helpen om data te verzamelen en problemen nauwkeurig in de leefomgeving in beeld te brengen. Dat kunnen problemen zijn zoals wateroverlast maar ook kunnen andere klimaatgegevens nauwkeuriger in de gaten worden gehouden. Zo maakt de stad Tilburg bijvoorbeeld gebruik van sensoren om te meten wat de temperatuur op verschillende plekken is.
Toepassingen
-
Wat houdt het in?
Toepassingen van kunstmatige intelligentie helpen om te zien welke gebieden in parken natter zijn dan andere door hevigere regenbuien, of waar meer mensen lopen dan anders. Aan de ene kant kun je op basis van data voorspellingen doen; aan de andere kant kun je preventief handelen. Op het moment dat op basis van data bekend is dat bepaalde gebieden te nat worden als het langdurig regent, kun je die gebieden afsluiten voor bezoekers.
Er is steeds vaker sprake van wateroverlast in stedelijk gebieden, leidingen in verslechterde staat en plasticvervuiling. Mede door klimaatverandering groeit in de stad het aantal uitdagingen op het gebied van water. Slimme technologie biedt voortaan een efficiënte manier om barsten en lekken in drinkwatersystemen op te sporen. Het systeem maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om realtime gegevens te verzamelen en te verwerken. Het slaat automatisch alarm, wat het drinkwaterbedrijf kan gebruiken. Andere slimme technologie detecteert leidingfouten in rioolsystemen. Deze technologie gebruikt kunstmatige intelligentie om camerabeelden te verwerken en zo scheuren en verschoven voegen in het riool op te sporen. (TU Delft, 2021)
Input
Technologie
Output
-
-
Wat houdt het in?
Waterschappen hebben projecten op het gebied van kunstmatige intelligentie om voorspellingen te doen over watergebieden en om de waterhuishouding te monitoren. Zo zijn zeven gemalen van Waterschap Rivierenland volledig geautomatiseerd en Aquasuite stuurt die centraal aan. Daardoor kan de afvalwaterzuivering bij Haaften optimaal haar werk doen, 24 uur per dag, bij nat én droog weer. Aquasuite is een operationele digital twin: een virtuele operator die continu data verzamelt en analyseert over de prestaties van de transportleidingen en die koppelt aan weersvoorspellingen. (Royal HaskoningDHV, 2020)
Input
Technologie
Output
-
Impact van kunstmatige intelligentie op het werkveld Advies en onderzoek leefomgeving
Impact op werkprocessen
Voor een beroepsbeoefenaar niveau 2 geldt dat die moet leren werken met sensoren. De beroepsbeoefenaar niveau 3 is meer de gebruiker van het systeem; die moet het systeem kunnen aansturen én ermee werken. Ook hij moet zich bewust zijn van een veilige omgeving waarin het systeem werkt. Hoe hij een systeem veilig kan activeren in een complexe situatie. Een beroepsbeoefenaar niveau 4 moet in staat zijn om een sensor te vervangen en weten welke data van bepaalde sensoren nodig zijn. Vaak combineert men verschillende systemen en data, zoals GEO data combineert met data vanuit drones.
Impact op benodigde vaardigheden
Een adviseur leefomgeving moet zich bewust zijn van wat je met data kunt en hoe die te gebruiken zijn. De adviseur leefomgeving moet ook weten hoe een sensor werkt. Als de sensoren niet functioneren, moet deze hij achterhalen waardoor dat komt en moet hij onderhoud en reparaties kunnen uitvoeren. Dus kennis is nodig van hoe zo’n sensor werkt om te zorgen dat de meting klopt.