Marktsegment

De ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie gaan snel in de groene sector. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor slimme technologieën en data. De sector past kunstmatige intelligentie dan ook steeds meer toe. Bedrijven hebben de laatste jaren veel geïnvesteerd om machines en apparatuur met elkaar te verbinden. Ze verzamelen daarmee veel meer data dan voorheen. Het zijn grote investeringen die grotere bedrijven zich kunnen veroorloven. Voor kleinere bedrijven is dat vaak nog niet haalbaar. Machines of de benodigde software past men aan op het type bedrijf en dat vraagt een extra investering. Kunstmatige intelligentie draagt bij aan een efficiëntere productie, zodat je de opbrengst maximaliseert en de inspanning minimaliseert.

Dossiers

De inzet van kunstmatige intelligentie verandert productieprocessen en heeft impact op de manier van werken en op de benodigde kennis voor de volgende dossiers.

Agro productie, handel en technologie: Tuin- en akkerbouw

Kunstmatige intelligentie zet men in voor het volautomatisch bewerken van het land, onder wisselende lokale omstandigheden, om de gezondheid van vee op afstand te monitoren en om te bepalen welke erfelijke eigenschappen leiden tot vruchtbare en resistente rassen en gewassen. Men zet drones in om te zien hoeveel bloesem een boomgaard heeft. Visuele informatie kun je gebruiken om tot een voorspelling van de opbrengst te komen. Daarnaast investeert de WUR in een hightechkas voor fenotypering. De lijst met toepassingen in de agro productie, handel en technologie kent bijna geen eind. (Wageningen University & Research, 2020)

Agro productie, handel en technologie: Veehouderij

Kunstmatige intelligentie kan ingezet worden om afwijkend gedrag automatisch te signaleren en ziektes in de veehouderij (eerder) te ontdekken. In de veehouderij wordt veel datamining ingezet om met data de gezondheid en het welzijn van de dieren te verbeteren. Sensoren kunnen bijvoorbeeld de lichaamstemperatuur van dieren meten en signaleren wanneer ze ziek zijn. Dit maakt het mogelijk om snel in te grijpen en de verspreiding van ziekten te voorkomen. Kunstmatige intelligentie kan ook helpen bij het identificeren van problemen in de voeding van dieren en het verbeteren van hun dieet.

Hoefsmederij & Paardensport en -houderij

In de paardenhouderij kun je de gezondheid van de paarden beter monitoren met gebruik van kunstmatige intelligentie. Kunstmatige intelligentie wordt onder andere ingezet in de verzorging van paarden en het vaststellen van diagnoses en de ganganalyse. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt om pijn te herkennen door middel van de gezichtsuitdrukkingen van paarden en ezels. Er is een grote kans dat kunstmatige intelligentie technieken ook vaker zullen worden toegepast in de paardenwereld.

Bloem, groen en styling

Nederland is ver in de ontwikkeling van autonome kassen, waarin computermodellen de groeiomstandigheden automatisch optimaliseren. Bij Bloem, groen en styling kan men, door het in kaart brengen van gegevens vanuit sensoren, de kwaliteit van bloemen en planten monitoren. Bloemen kun je zelfs zo kweken dat je het uitbloeien vertraagt. Ook kunnen bloemenverkopers slimmer inkopen door tijdig te anticiperen op de vraag van de klant en de prijzen daarop aan te passen.

Advies en onderzoek leefomgeving

Ook een vakgebied als Advies en onderzoek leefomgeving gebruikt steeds meer data. Sensoren helpen om data te verzamelen en problemen nauwkeurig in de leefomgeving in beeld te brengen. Dat kunnen problemen zijn zoals wateroverlast maar ook kunnen andere klimaatgegevens nauwkeuriger in de gaten worden gehouden. Toepassingen van kunstmatige intelligentie helpen om te zien welke gebieden in parken natter zijn dan andere door hevigere regenbuien, of waar meer mensen lopen dan anders. En waterschappen hebben projecten op het gebied van kunstmatige intelligentie om voorspellingen te doen over watergebieden en om de waterhuishouding te monitoren.

Groene ruimte en boomverzorging

Ook het vakgebied Groene ruimte en duurzame leefomgeving gebruikt steeds meer data. De toepassingen dragen bij aan het beter anticiperen op de effecten van klimaatverandering. Slimme technologieën bieden een efficiënte manier om barsten en lekken in drinkwatersystemen op te sporen of om wateropvang op een groen dak te monitoren. Waterschappen zetten kunstmatige intelligentie in om voorspellingen te doen op watergebieden en om de waterhuishouding te monitoren.