Kunstmatige intelligentie in groene ruimte en boomverzorging

Kunstmatige intelligentie kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het beheren en optimaliseren van groene ruimtes. Hier zijn enkele manieren waarop KI kan worden toegepast op groene ruimtes:

  • Monitoring en analyse: kunstmatige intelligentie kan worden gebruikt om groene ruimtes te monitoren en gegevens te verzamelen over verschillende aspecten, zoals vegetatiegroei, luchtkwaliteit, bodemvochtigheid en temperatuur. Met behulp van beeldanalyse-technieken kan kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld automatisch onkruid detecteren en identificeren, waardoor de inzet van herbiciden efficiënter kan worden gemaakt. In de boomverzorging maakt men steeds meer gebruik van sensortechnologie, zoals de vochtsensor die de boomverzorger in de grond bij de boom plaatst.
  • Waterbeheer: kunstmatige intelligentie kan helpen bij het optimaliseren van waterbeheer in groene ruimtes, zoals parken en tuinen. Dit kan helpen om water efficiënter te gebruiken en verspilling te verminderen.
  • Planten- en gewasbeheer: kunstmatige intelligentie kan worden ingezet om plantenziekten en plagen vroegtijdig te detecteren. Door het analyseren van beeldgegevens van planten kan kunstmatige intelligentie afwijkingen en symptomen identificeren die wijzen op ziekten of plagen. Hierdoor kunnen beheerders van groene ruimtes snel ingrijpen en gerichte maatregelen nemen om de verspreiding van ziekten of plagen te voorkomen.
  • Ontwerp en planning: kunstmatige intelligentie kan worden gebruikt om groene ruimtes te ontwerpen. Door rekening te houden met verschillende parameters, zoals beschikbare ruimte, bodemgesteldheid, zonlichtniveaus en beoogde doelen, kan kunstmatige intelligentie ontwerpalternatieven genereren.

Kunstmatige intelligentie heeft veel potentieel om groene ruimtes te verbeteren. Menselijke expertise blijft essentieel om de gegevens te interpreteren, beslissingen te nemen en te zorgen voor een gebalanceerd beheer van groene ruimtes.

Toepassing

  • Wat houdt het in? 

    De Van Ginkel Groep zet kunstmatig intelligentie in om wateropvang op een groen dak te monitoren. In het dak zitten sensoren die aangeven wanneer het waterniveau te laag is. Dan moet er water bij vanuit het irrigatiesysteem om de planten op het dak levend te houden. Dit gebeurt volledig geautomatiseerd. Daar zit ook nog een verbinding in naar een externe wateropvang, die het water in een buffer opvangt. In dit voorbeeld wordt er automatisch water toegevoegd als het waterpeil te laag is. En als het te nat is, buffert men het water in een buffertank. 

    Input

    • Klimaatgegevens
    • Visuele gegevens

    Technologie

    • Data mining

    Output

    • Automation

Impact van kunstmatige intelligentie op werkveld van groene ruimte en boomverzorging:

Impact op werkprocessen 

Samen kunnen werken met machines is een belangrijke competentie voor een beroepsbeoefenaar groene ruimte niveau 2. De beroepsbeoefenaar moet weten hoe hij op de juiste manier en veilig met machines kan werken. De beroepsbeoefenaar niveau 3 (groene ruimte en boomverzorging) is meer de gebruiker van het systeem; die moet het systeem kunnen aansturen én ermee samenwerken. Ook hij moet zich bewust zijn van een veilige omgeving waarin hij met het systeem werkt. Hoe hij het systeem veilig in een complexe situatie activeert. Als een machine niet goed functioneert, moet de beroepsbeoefenaar weten hoe de sensoren werken en hoe het komt dat het niet werkt.  

Een beroepsbeoefenaar niveau 4 moet in staat zijn om een sensor te vervangen en weten welke data van bepaalde sensoren nodig zijn. Hij moet een kapotte sensor of irrigatiesystem kunnen repareren, en zijn klanten adviseren een juiste keuze te maken. Ook dient deze beroepsbeoefenaar in staat te zijn om in te schatten of de data correct zijn.  

Impact op benodigde vaardigheden 

Voor een beroepsbeoefenaar in de groene ruimte en boomverzorging is bepaalde basiskennis nodig van sensing, data science en kunstmatige intelligentie. De hovenier moet kennis hebben van en vaardig zijn met technologieën die relevant zijn in de sector. Voor hoveniers is in de toekomst vaker sprake van groenonderhoud met een onderhoudsabonnement. Via sensoren kan de hovenier zien hoe het met het groen gaat. Voldoende water, voldoende meststoffen? Hij moet weten dat er een sensor is om bodemwater of lucht te meten. Een hovenier die in de openbare ruimte gaat werken voor het onderhouden van de bomen en aanleg van parken moet weten dat er tussen de wortels sensoren zijn. Ook is het aanleggen van sensoren een nieuw specialisme.  

Voor iedere beroepsbeoefenaar geldt dat die open moet staan voor nieuwe technologie en daar interesse in heeft. Er zijn zogenaamde plantenstekers die met wifi verbonden zijn en die kun je openen om te kijken hoe het met het groen gaat. De hovenier moet het model begrijpen en de gegevens kunnen interpreteren om te begrijpen wat het betekent voor het onderhoud. Daarnaast is veel gereedschap slimmer. Het slimme gereedschap geeft suggesties van wat je wel of niet moet doen. Het leren omgaan met slimme apparatuur is belangrijk om de veiligheid in het werk te garanderen.