0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
A
  • AI Act: Een voorstel vanuit de Europese Unie voor Europese regelgeving omtrent kunstmatige Intelligentie (= Artificial Intelligence). Het doel is meer verantwoording en transparantie rondom het gebruik van kunstmatige intelligentie.
  • Algoritme: Een gespecificeerde wiskundige formule om een probleem op te lossen of een berekening uit te voeren.
  • Audio processing (Audiosignaalverwerking): Een deelgebied van signaalverwerking dat zich bezighoudt met de elektronische manipulatie van audiosignalen. Audiosignalen zijn elektronische representaties van geluidsgolven - longitudinale golven die door de lucht reizen, bestaande uit compressies en verdunningen. (Wikipedia bijdragers, 2023c)
B
  • Blockchain: Een decentraal systeem waarin transacties onveranderlijk en openbaar worden geregistreerd. De term ‘blockchain’ verwijst naar de structuur van de database. Een nieuwe transactie vormt namelijk een ‘blok’ met informatie over de nieuwe transactie en informatie over de voorgaande transactie. Als de transactie wordt goedgekeurd, sluit het blok zich aan op de andere blokken waardoor de blokken samen een ‘informatieketen’ vormen. (WRR rapport, 2021)
C
  • ChatGPT: Een technologie die niet één beperkte toepassing maar een generiek karakter heeft en daarom in talloze vormen kunnen worden toegepast voor uiteenlopende doeleinden. Voorbeelden van eerdere general purpose technologies zijn de verbrandingsmotor en elektriciteit.
  • Computer vision: Computer vision is gebaseerd op patroonherkenning en deep learning om afbeeldingen en video’s te kunnen “lezen”. Als machines afbeeldingen kunnen verwerken, analyseren en begrijpen, kunnen ze ook beeld- of videomateriaal vastleggen en de omgeving interpreteren. Een van de bekendste toepassingen van computer vision is gezichtsherkenning. (SAS, z.d.)
D
  • DALL-E: DALL-E is een kunstmatig intelligentieprogramma dat beelden creëert uit tekstuele beschrijvingen. Het is een product ontwikkeld door OpenAI. (Wikipedia-bijdragers, 2023)
  • Data mining: Datamining bestaat uit het analyseren van grote hoeveelheden informatie met het doel patronen te herkennen en te benutten die nuttige informatie opleveren ter ondersteuning van de zakelijke besluitvorming.
  • Deepfake: Een door ai gegenereerd beeld of geluidsfragment met de suggestie dat het gaat om ongemanipuleerde content. Deepfakes kunnen dusdanig realistisch lijken dat het moeilijk is om ze van echt te onderscheiden. (WRR, 2021)
  • Deeplearning: Een vorm van machine learning waarbij de werking van neuronen in het menselijk brein wordt gesimuleerd. Deep learning maakt gebruik van meerlaagse netwerken, vandaar de term ‘deep’. (WRR, 2021)
G
  • General Purpose Technology (gpt): Technologieën die niet één beperkte toepassing maar een generiek karakter hebben en daarom in talloze vormen kunnen worden toegepast voor uiteenlopende doeleinden. Voorbeelden van eerdere general purpose technologies zijn de verbrandingsmotor en elektriciteit. (WRR, 2021) Het bekendste voorbeeld hiervan is momenteel ChatGPT.
  • Generatieve KI: Generatieve KI (GenAI) is een onderdeel van kunstmatige intelligentie dat allerlei soorten data kan genereren, waaronder audio, code, afbeeldingen, tekst, simulaties, 3D-objecten, video's, enzovoort. Het laat zich inspireren door bestaande data, maar genereert ook nieuwe en onverwachte output, waardoor nieuwe wegen worden ingeslagen in de wereld van productontwerp, kunst en nog veel meer. Veel daarvan is te danken aan recente doorbraken op dit gebied, zoals (Chat)GPT en Midjourney.
  • Generative Adversarial Networks (gan’s): Een techniek binnen ai waarbij verschillende algoritmen worden gebruikt om elkaar te verbeteren. Het ene algoritme genereert iets nieuws (zoals een afbeelding), waarna het andere algoritme probeert te detecteren of het gefabriceerd of authentiek is. Het eerste algoritme gaat door met genereren totdat het tweede algoritme ervan overtuigd is dat product van het eerste algoritme authentiek is.
I
  • Information filtering system (search recommendation): Een informatiefiltersysteem is een systeem dat overtollige of ongewenste informatie uit een informatiestroom verwijdert met behulp van geautomatiseerde of geautomatiseerde methoden voordat deze aan een menselijke gebruiker wordt gepresenteerd. (Wikipedia contributors, 2023)
M
  • Machine learning (ML): Een bepaald type toepassing van ai die, door patronen in datasets te zoeken, voorspellende analyses kan afleiden. Het gaat bij machine learning over een revolutie waarin mensen niet meer programmeren, maar waarin machines zelf regels afleiden uit data. (WRR, 2021) (STT, 2019)
N
  • Natural language processing (NLP) houdt in dat computers menselijke taal, inclusief spraak, kunnen analyseren, begrijpen en genereren. De volgende stap van NLP is natural language interaction, waardoor mensen met computers kunnen communiceren en hen kunnen aanzetten tot taken door middel van normale, alledaagse taal. (SAS, z.d.)
P
  • Patroon herkenning: Patroonherkenning verwijst naar het geautomatiseerd identificeren en classificeren van patronen in gegevens met behulp van algoritmen en statistische technieken. Deze patronen kunnen verschillende vormen aannemen, zoals afbeeldingen, geluiden, tekst of numerieke gegevens.
  • Process mining: Een gegevensgestuurde aanpak waarbij bedrijfsprocessen worden geanalyseerd om inzichten te ontdekken die kunnen worden gebruikt voor procesverbetering.
R
  • Reinforcement Learning: Een vorm van machine learning waarbij het algoritme wordt getraind om bepaalde strategieën te volgen via een systeem van positieve en negatieve feedback. (WRR, 2021)
  • Reinforcement learning: Reinforcement Learning gaat over leren door middel van trial and error. De voorbeelden worden hierbij niet vooraf gelabeld, maar het algoritme krijgt op basis van de resultaten achteraf feedback. (STT, 2019)
S
  • Speech recognition: Het domein binnen ai dat zich bezighoudt met de waarneming, analyse en interpretatie van gesproken menselijke taal. Hier worden algoritmes gebruikt om zinnen en woorden te ontwaren uit gesproken taal en deze om te zetten in een tekstformat zodat dat kan worden geanalyseerd. (WRR, 2021)
  • Stable diffusion: Er zijn verschillende platforms die KI-videogeneratoren aanbieden. Die werken alle via het invoeren van een prompt, tekst of script, waarna je in verschillende platforms kunt kiezen voor een template, branche, sjabloon, etc. Zo beslis je als maker welke stijl geschikt is voor de video en hoe die er uiteindelijk uit komt te zien. Daarnaast kun je kiezen voor een videostijl, avatar of stemstijl, als dit gewenst is in de video. Vervolgens zal het KI-systeem de video genereren en kun je de video bij sommige tools nog aanvullen met (stock)beelden, muziek, teksten, etc.
T
  • Tekst mining (Tekst mining): Het proces om met diverse ICT-technieken waardevolle informatie te halen uit grote hoeveelheden tekst. Met deze technieken wordt gepoogd patronen te ontwaren. (Wikipedia contributors, 2023b)
  • Tekst naar beeld: Met KI kunnen realistische of kunstzinnige visuele beelden van mensen, dieren, natuur, producten en meer gemaakt worden. In Open AI beschrijft men de gewenste afbeelding kort en men ziet hoe KI die binnen enkele seconden tot leven brengt. Open KI-beelden zijn een nieuw type machinaal gegenereerde beelden, geproduceerd door kunstmatige intelligentie (KI) en machinaal leren.  (Hotpot.ai, z.d.) (Arnold, 2023)
  • Tekst- en audioanalyse: Deze toepassing zet tekst om in geluid. Deze technologie kent vele toepassingen, waaronder het inzetten van audio voor luisterboeken, voice-overs voor films en documentaires, en advertenties. (Dilmegani, 2023)