Introductie

Kunstmatige intelligentie (KI) is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven: van virtuele assistenten zoals Siri, muziek- en videoaanbevelingen in applicaties zoals Spotify en Netflix, en de geautomatiseerde gesprekspartner die je te spreken krijgt via de livechat van de klantenservice van een bedrijf.

Kunstmatige Intelligentie wordt in alle internationale trendrapporten gezien als de belangrijkste disruptieve technologie van de komende jaren. Het heeft de potentie om ingrijpende veranderingen teweeg te brengen in de manier waarop we werken, communiceren en problemen oplossen. Met behulp van geavanceerde algoritmen en dataverwerkingstechnieken kan KI enorme hoeveelheden gegevens analyseren en verbanden leggen die voorheen moeilijk te identificeren waren. Dit opent de deur naar nieuwe mogelijkheden en innovaties in verschillende vakgebieden, van gezondheidszorg en financiën tot productie en transport.

Definitie

Kunstmatige intelligentie is constant in ontwikkeling. Het is mede daarom lastig om KI te definiëren en vast te stellen wat het allemaal omvat. Voor dit onderzoek is de volgende beschrijving van KI opgesteld. Deze is samengesteld uit eerder opgestelde definities van o.a. WRR, STT, NL AI coalitie en vanuit interviews met experts.

Softwaresystemen die in meer of mindere mate zelfstandig taken uitvoeren, optimaliseren en efficiënter maken, om tot een specifiek doel te komen. Dat betekent dat het systeem in staat is om gestructureerde of ongestructureerde data te interpreteren en te analyseren. Hiervoor is een zekere mate van intelligentie vereist. Kunstmatige intelligentie zelf is geen technologie. Het is een verzamelnaam voor verschillende technologieën.