Wat houdt 'Taakverschuiving' in?

Een belangrijke drijfveer achter taakverschuiving is de krapte op de arbeidsmarkt, het generatiegat en de veranderende wensen van de nieuwe generatie werknemers. Door een gebrek aan personeel en de behoefte aan flexibiliteit moeten medewerkers elkaars taken kunnen overnemen. Dit heeft geleid tot versnelde opleidingstrajecten en het toevoegen van nieuwe taken om medewerkers te blijven prikkelen.

Ruimte voor andere taken

Door de verregaande automatisering in veel productieomgevingen krijgen operators steeds minder traditionele taken toebedeeld. Hierdoor ontstaat ruimte om extra verantwoordelijkheden op zich te nemen, zoals onderhoudstaken en laboratoriumwerk. Deze taakverschuiving is echter afhankelijk van de specifieke omgeving waarin de operator werkt. Sommige werkgevers staan bijvoorbeeld toe dat procesoperators sleutelen aan machines. Bijvoorbeeld bij Yara, waar ze dit 'first line maintenance' noemen. Andere werkgevers staan dat absoluut niet toe.

Sebastiaan Korbmacher, Vista College

“In de industrie wordt er meer tijdens het proces gemeten. Het beroep van de analist en de procesoperator groeit meer naar elkaar toe.”

Sebastiaan Korbmacher, Vista College
Variatie in laboratoriumwerk

In verschillende laboratoriumomgevingen varieert de rol van de analist aanzienlijk. In sommige labs doorloopt een analist het volledige proces van monstername tot rapportage, terwijl in andere labs de focus ligt op specifieke deelprocessen. Dit laatste hangt ook samen met de mogelijkheid van een 24-uursbezetting in sommige labs.

Wat is de impact van 'Taakverschuiving' op dossierniveau?

Krapte op de arbeidsmarkt en verregaande automatisering zijn belangrijke factoren waardoor de traditionele taken van beginnende beroepsbeoefenaars verschuiven. De strikte afkadering van de taken is aan het veranderen en dat heeft invloed op de vaardigheden. Taakverschuiving heeft vooral impact op de dossiers industriële processen, procestechniek en analist. 
 

  • Wat verandert er?

    Traditioneel gezien lag de focus van een analist op analyses uitvoeren, resultaten interpreteren en rapporten schrijven. Maar met de opkomst van geavanceerde instrumentatie en automatiseringssystemen, kunnen veel van deze taken worden uitgevoerd door geautomatiseerde processen, onder toezicht van procesoperators. Deze operators zijn verantwoordelijk voor het monitoren van processen, instellen van parameters en ingrijpen wanneer dat nodig is.

    Hoewel de rol van de analist niet volledig wordt vervangen door die van de procesoperator, kan de nadruk verschuiven van hands-on laboratoriumwerk naar meer monitoring en controle van geautomatiseerde processen. Dit betekent dat analisten mogelijk moeten leren omgaan met geautomatiseerde systemen en meer aandacht moeten besteden aan het begrijpen en interpreteren van procesgegevens.

    Het is belangrijk op te merken dat deze taakverschuiving niet noodzakelijkerwijs betekent dat de rol van de analist minder belangrijk wordt. Integendeel, analisten kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan het optimaliseren van processen door hun expertise in analyses en datamanagement. De samenwerking tussen analisten en procesoperators kan resulteren in een efficiënter en effectiever gebruik van laboratoriummiddelen en een verbetering van de algehele kwaliteit van laboratoriumprocessen.

    Wat is de invloed op de werkzaamheden?

    Taakverschuiving van de traditionele taken van de analist naar een meer procesmatige rol, vraagt van beginnende beroepsbeoefenaars om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, zoals leren omgaan met geautomatiseerde systemen, analyseren van procesgegevens en nemen van beslissingen op basis van deze informatie. Daarnaast kan het nodig zijn dat ze leren samenwerken met procesoperators en andere teamleden om de efficiëntie en effectiviteit van laboratoriumprocessen te optimaliseren.

    Bovendien kan de verschuiving naar een meer geautomatiseerde omgeving betekenen dat beginnende beroepsbeoefenaars minder hands-on ervaring hebben met traditionele laboratoriumtechnieken en instrumenten. Het is daarom belangrijk dat ze de mogelijkheid krijgen om een brede basis van laboratoriumvaardigheden te ontwikkelen, zelfs als de nadruk meer ligt op procesmonitoring en -controle.

  • Wat verandert er?

    Door automatisering in de industrie verschuift de rol van de operator. Bijvoorbeeld: met de toenemende automatisering worden operators meer betrokken bij het uitvoeren van metingen, zowel inline als at line, tijdens het productieproces. Deze metingen zijn essentieel voor het waarborgen van de kwaliteit en efficiëntie van de processen. Bovendien evolueert de rol van operators vaak naar meer betrokkenheid bij laboratoriumwerk, waarbij ze verantwoordelijk kunnen zijn voor het analyseren van monsters en het controleren van productkwaliteit.

    Als aanvulling hierop kan worden opgemerkt dat automatisering en digitalisering de operator ook in staat stellen om proactiever te zijn in het identificeren van potentiële problemen in het productieproces. Met behulp van geavanceerde sensoren en data-analysetools kunnen operators trends en afwijkingen realtime monitoren, waardoor ze snel kunnen ingrijpen om operationele efficiëntie te maximaliseren en productiekwaliteit te waarborgen. 

    Wat is de invloed op de werkzaamheden?

    In de moderne procesindustrie wordt de nadruk steeds meer gelegd op efficiëntie en continue monitoring tijdens het productieproces. Doordat apparatuur steeds geavanceerder wordt, stelt dat de beginnende beroepsbeoefenaar in staat om deze metingen en analyses zelf te verrichten. 

    Traditioneel waren de taken van procesoperators en mechanische operators strikt gescheiden. Tegenwoordig kan een procesoperator echter ook worden ingezet voor taken die voorheen waren voorbehouden aan mechanische operators, zoals het uitvoeren van lichte mechanische werkzaamheden aan productielijnen. Hoewel de basisvaardigheden voor alle operators gelijk blijven, kunnen de specifieke nuances van hun taken variëren, afhankelijk van de situatie.