Wat houdt 'Specialisatie' in?

In moderne productieomgevingen wordt de druk om efficiënter te werken steeds groter door toenemende automatisering, tijdsdruk en strengere kwaliteitseisen. Als reactie hierop ontstaan er binnen het productieproces verschillende specialisaties, afhankelijk van de specifieke omgeving en organisatie waarin men werkt. Deze specialisaties zijn essentieel geworden om te kunnen voldoen aan de steeds complexere eisen van de markt.

Een voorbeeld van zo'n specialisatie is te vinden in de farmaceutische sector. Medewerkers kunnen zich bijvoorbeeld toeleggen op het uitvoeren van nauwkeurige controles en analyses om de kwaliteit en veiligheid van geneesmiddelen te waarborgen. Ook in ziekenhuizen zien we meer specialisaties ontstaan. Ziekenhuizen stappen steeds meer over op labstraten, waarbij expertisegebieden ontstaan om efficiëntie te bevorderen. Hierbij kan gedacht worden aan specialisten op het gebied van bloedtransfusie of eerstehulpanalyses in kleine labs.

Grote volumes en continue bezetting

Het analyseproces in grote labs wordt steeds verder opgedeeld in specialisaties, aangezien de volumes zijn toegenomen en het niet meer te overzien is voor één persoon. Deze opdeling is mede ingegeven door de noodzaak van kwaliteitsborging en de invoering van checks en controlemomenten in het proces. Daarnaast speelt de bezetting en personeelsplanning een belangrijke rol, vooral wanneer er wordt gewerkt in ploegen voor een 24-uursbezetting.

"Voorheen konden medewerkers alle stappen van het proces doorlopen, maar dat is eigenlijk niet meer van toepassing. Alles is een specialisatie geworden. En we werken met ploegen, dus we hebben de dekking nodig om die ploegen te kunnen voorzien."

Jeroen Heijens, Eurofins

Wat is de impact van 'Specialisatie' op dossierniveau?

Afhankelijk van de branche kunnen beginnende beroepsbeoefenaars zich specialiseren, bijvoorbeeld als verladingsoperator in de overslag. Hoewel het aanleren van basisbewerkingen voor iedereen standaard is, kunnen specialistische vaardigheden specifiek zijn voor bepaalde sectoren en organisaties.

  • Wat verandert er?

    Specialisatie van taken is vaak afhankelijk van de omgeving waarin de beginnende beroepsbeoefenaar werkt. Een industriële omgeving vraagt om een specifieke aanpak door de manier waarop processen zijn georganiseerd. De werkgever is dan ook verantwoordelijk voor het opleiden van de medewerkers in deze specifieke taken. 

    Wat is de invloed op de werkzaamheden?

    De basis- en kernvaardigheden blijven dezelfde voor beginnende beroepsbeoefenaars, maar de specialisatie begint bij de werkgever. Dit houdt in dat bedrijven vaak specifieke eisen en vereisten hebben voor de taken die moeten worden uitgevoerd. Hierbij kan het gaan om technische vaardigheden, kennis van specifieke apparatuur of software, of zelfs soft skills, zoals communicatie en teamwork. Daarom is het van belang dat beginnende beroepsbeoefenaars zich blijven ontwikkelen en bijscholen, op zowel technisch als persoonlijk vlak.