Wat houdt 'Imagoverbetering' in?

Techniek Nederland komt met een aanvalsplan om arbeidsmarkttekorten in techniek, bouw en energie tegen te gaan (Techniek Nederland, 2022). Om de beschikbaarheid van technici en de aantrekkingskracht van de technische sectoren te vergroten, wordt een nieuw arbeidsmarktsysteem voor werken in de techniek, bouw en energie ontwikkeld: een Gouden Poort. Dit systeem biedt een 10-jarige werk- en ontwikkelgarantie voor iedereen die voor een technische opleiding en technisch werk kiest. De Gouden Poort is de centrale plek voor informatie over en begeleiding bij loopbaanstappen naar een (nieuw) beroep in de techniek, bouw en energie, voor zowel starters en nieuwkomers als ervaren vakmensen die een switch naar nabijgelegen technische sectoren overwegen. De Gouden Poort verzorgt (zij)instroomtrajecten, begeleiding en plaatsing op basis van skills.

Infra onder de aandacht

Daarnaast zijn er afgelopen jaren initiatieven in het leven geroepen om bouw & infra onder de aandacht te brengen bij jongeren. Bijvoorbeeld het initiatief Wij bouwen de Toekomst (Wij Bouwen de Toekomst, z.d.) voor kinderen van 4 tot 8 jaar, en voor jongeren MaakBazen en Futures Builders Days (Bouwend Nederland, z.d.-b). 

Flexibele arbeidsvoorwaarden

Ook organisaties realiseren zich dat de nieuwe generatie andere wensen en behoeften heeft als het aankomt op werken. Ook zien zij zich genoodzaakt om deze generatie tegemoet te komen met aantrekkelijkere arbeidsvoorwaarden, door bijvoorbeeld scholing aan te bieden en flexibiliteit in arbeidsvoorwaarden. Dat laatste is binnen infra nog een heikel punt. Enerzijds omdat organisaties vaak nog niet mee willen of kunnen in het bieden van flexibiliteit en anderzijds omdat de organisatiecultuur er nog niet naar is om bijvoorbeeld kortere werkweken en papa-/mamadagen aan te bieden. 

Ook voor oudere werknemers zijn er aantrekkelijke voorwaarden, zoals de generatieregeling of ouderenregeling (Sociaal Werk Werkt!, 2021). Dit is een regeling die oudere medewerkers de mogelijkheid geeft om minder te gaan werken. Een werkgever kan besluiten om de generatieregeling, die in de cao is opgenomen, in te voeren. De Zwaarwerkregeling Bouw & Infra is in 2022 aangepast en stelt werknemers in staat om maximaal drie jaar vóór hun AOW-gerechtigde leeftijd te stoppen. UTA-werknemers zoals projectleiders, planners en secretariaatsmedewerkers kunnen sinds 1 januari 2022 ook gebruikmaken van deze regeling (Van Ree Accountants, 2023).

Wat is de impact van 'Imagoverbetering' op dossierniveau?

In de huidige situatie waarin de instroom van beginnende beroepsbeoefenaars beperkt is, ligt de uitdaging bij organisaties om zich als aantrekkelijke werkgever te profileren. Arbeidsvoorwaarden worden bijvoorbeeld beter afgestemd op de individuele behoeften van de beginnende beroepsbeoefenaar. Secundaire arbeidsvoorwaarden worden aantrekkelijker gemaakt. In infrastructuur zijn projecten vaak seizoensgebonden of afhankelijk van specifieke projectcycli. Dit is een beperkende factor in de flexibiliteit die organisaties kunnen bieden. Voor beginnende beroepsbeoefenaars werkzaam in asfalt bijvoorbeeld, geldt dat zij ’s nachts moeten werken, dat is inherent aan het beroep.

Wat is de invloed op de werkzaamheden?

Flexibele arbeidsvoorwaarden gelden voor alle beginnende beroepsbeoefenaars en het vraagt om afstemming tussen werkgever en werknemer om tot een goed werkende arbeidsvoorwaardenconstructie te komen.