Wat houdt 'Slim werken' in?

In de hout- en meubelindustrie speelt digitalisering een cruciale rol bij het stroomlijnen van productieprocessen en het verhogen van efficiëntie. Industrie 4.0 maakt een nieuwe productiewijze mogelijk waarin slimme fabrieken zelfstandig processen kunnen optimaliseren, voorspellend onderhoud kunnen uitvoeren, en flexibel kunnen reageren op veranderende productie-eisen. Het gebruik van digitale systemen zoals CAD/CAM voor ontwerp en productie, gecombineerd met enterprise resource planning-systemen (ERP) voor het beheer van bedrijfsprocessen, stelt bedrijven in staat om sneller te reageren op marktkvragen en klantspecificaties. Platforms en communicatiesystemen inzetten vergemakkelijkt de samenwerking tussen medewerkers en externe partners. Dat leidt tot efficiëntere informatie-uitwisseling en effectievere communicatie. Dit zorgt ervoor dat alle belanghebbenden toegang hebben tot consistente en nauwkeurig bijgewerkte informatie, wat cruciaal is voor het nemen van gefundeerde strategische beslissingen. 

Slimme technologieën en gekoppelde softwaresystemen

Technologische innovaties zoals CNC-bewerkingscentra, automatische zaagmachines en geavanceerde houtbewerkingstechnologieën transformeren de manier waarop houtproducten worden ontworpen, geproduceerd en gefinisht. Het digitaliseren van ontwerp- en productieprocessen gebeurt met behulp van geavanceerde software zoals CAD (computer-aided design) en CAM (computer-aided manufacturing). Deze tools faciliteren niet alleen precisie en efficiëntie in het productieproces, maar stellen makers ook in staat om gemakkelijk aangepaste ontwerpen te creëren en te delen met klanten voor feedback, wat het cocreatieproces verbetert. De inzet van IoT en big data analytics biedt daarnaast mogelijkheden voor geavanceerd productiemanagement en kwaliteitscontrole. Dit zorgt voor een grote stroom van data die verwerkt moeten worden, wat de noodzaak van efficiënte datadistributienetwerken onderstreept. 

Ook de eerdergenoemde ERP-systemen helpen om de bedrijfsvoering te verbeteren: door het automatiseren van routinematige taken en het stroomlijnen van bedrijfsprocessen, kunnen organisaties tijd besparen en fouten verminderen. ERP-systemen worden ook ingezet voor geïntegreerde informatiestromen (gegevensuitwisseling tussen verschillende afdelingen), beter inzicht en besluitvorming, efficiënte planningen, kostenvermindering en schaalbaarheid. ERP-software kan op locatie bij een bedrijf worden geïnstalleerd (on-premises) of als cloudgebaseerde oplossing worden aangeboden. Dat biedt flexibiliteit in termen van toegang, kosten en onderhoud. Veel ERP-systemen zijn modulair opgezet, wat betekent dat bedrijven kunnen kiezen welke componenten ze nodig hebben en die, naarmate hun behoeften veranderen, kunnen aanpassen of uitbreiden.

‘’Digitalisering is sterk in ontwikkeling. Je ziet eigenlijk dat software enorm bepalend is voor een bedrijf tegenwoordig. Uiteindelijk worden grote toeleveranciers aangestuurd met parametrische software om te zorgen dat er op relatief kleine schaal bouwdelen kunnen worden geproduceerd. De nodige schaalsprong die nodig is om goedkoper te produceren zit ‘m niet meer in de omvang van de fabriek maar in de toegepaste Softwareplatform waarmee een veelheid aan assemblageplaatsen aangestuurd kunnen worden. Het platform is die grote fabriek, als het ware. ''

Jan Willem van de Groep (Building Balance)
Portals en dashboards

Onlineportals en dashboards faciliteren de samenwerking binnen de toeleveringsketen, door een platform te bieden voor het delen van informatie, het coördineren van logistieke processen en het samenwerken aan ontwerpen. Dit verbetert niet alleen de efficiëntie en de transparantie in de keten, maar draagt ook bij aan het vermogen van bedrijven om flexibel en snel te reageren op marktveranderingen. 

Cybersecurity

Met de toename van digitale processen in de hout- en meubelindustrie groeit ook het belang van cybersecurity. Bedrijven moeten zich bewust zijn van de risico’s die verbonden zijn aan het digitale landschap, waaronder het risico op datalekken en cyberaanvallen. Investeren in robuuste beveiligingsmaatregelen en trainen van medewerkers is van belang om bedrijfsgegevens te beschermen en om de continuïteit van de bedrijfsvoering te waarborgen. 

Smartification versus werkgeluk

Een belangrijke kanttekening is dat smartification effect kan hebben op het werkgeluk van de beginnend beroepsbeoefenaar. 

‘’Er is een spanningsveld tussen enerzijds optimalisatie en efficiëntie door automatisering en digitalisering, en anderzijds de afname van werkvreugde daardoor. Je mist een stukje ambacht en denkwerk. Het werk ‘verschraalt’ als we niet opletten: meubel- en interieurbouwers hoeven weinig meer zelf na te denken door digitale tekenprogramma’s, zeker met oog op de ontwikkeling van AI.’’

Koen van Oort (Aventus)

Wat is de impact van 'Slim werken' op dossierniveau?

  • Wat verandert er?

    Slim werken door middel van automatisering en digitalisering bereikt ook de industrie van produceren met hout. Machines worden steeds meer aangestuurd via geavanceerde software, zoals CNC-programmering, waardoor de productie niet alleen sneller en nauwkeurig is, maar ook flexibeler. Het gebruik van digital twins voor productielijnen en IoT-apparaten voor het monitoren van het productieproces en onderhoud van machines speelt een steeds grotere rol. 

    Wat is de invloed op de werkzaamheden?

    Voor werknemers en toekomstig beroepsbeoefenaars betekent dit een verschuiving van handmatige bediening naar meer monitoring en optimalisatie van het productieproces. Vaardigheden in het programmeren van machines en het analyseren van productiedata worden cruciaal. De nadruk ligt op het waarborgen van kwaliteit en efficiëntie door technologie, wat een continu leerproces en aanpassingsvermogen vereist. Ook het onderhoud verandert; voorspellend onderhoud op basis van data-analyse vervangt periodiek onderhoud, waardoor onderhoudsmedewerkers moeten kunnen omgaan met complexere diagnostische tools en software.

  • Wat verandert er?

    Bij machinaal houtbewerken wordt het gebruik van geavanceerde software voor het ontwerpen en fabriceren steeds gebruikelijker. Technologieën zoals CAD/CAM, samen met automatisering in de vorm van robotica en CNC-machines, transformeren het vervaardigingsproces. Het gebruik van augmented reality (AR) voor ontwerpvisualisatie en klantbetrokkenheid begint op te komen, evenals het gebruik van software voor het optimaliseren van materiaalgebruik en het verminderen van afval.

    Wat is de invloed op de werkzaamheden?

    Het werk van de houtbewerker evolueert van traditionele handmatige technieken naar een meer technologie-gestuurde aanpak. Vaardigheden in digitale ontwerptools en het bedienden van CNC-machines worden essentieel. Werknemers moeten zich comfortabel voelen bij het werken met software voor zowel het ontwerp als de productie, en de vaardigheden hebben om efficiëntieanalyses uit te voeren. De nadruk komt meer te liggen op precisie, ontwerpflexibiliteit en het zich aanpassen aan klantspecificaties door middel van technologie. 

  • Wat verandert er?

    De digitalisering in meubelstoffering bestaat uit de opkomst van het gebruik van geautomatiseerde snijsystemen, evenals software voor projectbeheer en klantrelatiebeheer (CRM). VR- en AR-applicaties bieden nieuwe manieren om klanten stofferingsmogelijkheden en materiaalselecties te tonen. Daarnaast wordt duurzaamheid een steeds belangrijker thema, waarbij de herkomst van materialen en de impact op het milieu nauwlettend worden gevolgd via digitale systemen.

    Wat is de invloed op de werkzaamheden?

    Voor stoffeerders betekent dit een verschuiving naar het gebruik van digitale tools voor het ontwerpen en voorbereiden van werk, en een grote nadruk op duurzaamheid en klantinteractie. Door CRM-systemen kunnen navigeren en VR en/of AR gebruiken voor het presenteren van ontwerpen aan klanten worden belangrijke vaardigheden. De focus ligt op precisie, efficiëntie en het aanbieden van gepersonaliseerde oplossingen voor klanten. Daarbij spelen digitale hulpmiddelen een belangrijke rol. 

  • Wat verandert er?

    Er is een toename in het gebruik van geavanceerde productietechnologieën. Denk daarbij aan 3D-printen voor het maken van unieke meubelstukken of onderdelen van interieurs, met houtachtige materialen. Dat biedt nieuwe mogelijkheden voor het creëren van complexe vormen en structuren die met traditionele methoden moeilijk te bereiken zijn. Digitalisering maakt het ook mogelijk om klanten meer te betrekken bij het ontwerpproces, via onlineplatforms en tools voor ontwerp op maat. 

    Wat is de invloed op de werkzaamheden?

    Voor de beroepsbeoefenaars betekent dit een integratie van traditioneel vakmanschap met digitale vaardigheden. Kennis van 3D-modellering en printtechnolgieën is steeds belangrijker, net als duurzame productiemethoden kunnen toepassen. Klantbetrokkenheid vereist vaardigheden in digitale communicatie en het gebruik van onlineontwerptools. De werkzaamheden worden diverser, met een sterke nadruk op maatwerk en innovatie.