Wat houdt 'Circulaire economie' in?

Circulariteit in de hout- en meubelindustrie focust op het maximaliseren van de levensduur van producten en het efficiënt gebruiken van grondstoffen door middel van hergebruik, reparatie en recycling. De circulaire benadering is niet alleen onderdeel van de duurzaamheidsdoelstellingen, maar ook een economische noodzaak. Denk daarbij ook aan het fenomeen urban mining, waarbij naast hout ook andere waardevolle grondstoffen uit bestaande gebouwen en constructies gewonnen worden. Door ontwerpen te creëren die gemakkelijk te demonteren zijn, kunnen componenten hergebruikt of gerecycled worden, zonder dat hun waarde aanzienlijk daalt. Dit minimaliseert afval en bevordert het gebruik van hernieuwbare en gerecyclede materialen. 

Ook de zogenoemde terugnamegarantie speelt een steeds grotere rol binnen de industrie. Leveranciers bieden steeds vaker garanties aan dat producten aan het einde van hun levenscyclus kunnen worden teruggegeven, waarna de materialen opnieuw worden gebruikt of verwerkt. Dit systeem van terugname en hergebruik stimuleert bedrijven om vanaf het begin duurzamere en herbruikbare materialen te overwegen. 

Wetgeving, zoals de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), verplicht bedrijven bovendien om nauwkeurige documentatie bij te houden over de gebruikte materialen en producten. Dat leidt tot transparantie en traceerbaarheid. De implementatie van digitale systemen versnelt tot slot de overgang naar een papierloze werkomgeving en stelt bedrijven in staat om hun materialen efficiënter te beheren en te hergebruiken.

Wat is de impact van 'Circulaire economie' op dossierniveau?

  • Wat verandert er?

    Bij de productie van houten constructies wordt steeds meer nadruk gelegd op het ontwerp voor demontage en keuze voor duurzame, gerecyclede (of makkelijk te recyclen) materialen. Dit betekent dat producten ontworpen worden met het oog op een langere levensduur, waardebehoud, demontage, reparatie en uiteindelijk recycling.

    Wat is de invloed op de werkzaamheden?

    Vakmensen worden getraind om constructies zo te bouwen dat die aan het einde van de levensduur gemakkelijk uit elkaar gehaald kunnen worden. Dit vereist kennis van duurzame verbindingstechnieken en materialen die het milieu minimaal belasten. Daarnaast verwachten we van beroepsbeoefenaars dat ze actief meedenken over manieren om het gebruik van nieuwe, niet-gerecylede materialen te verminderen, of dit op zijn minst te integreren in nieuwe werkprocessen.

  • Wat verandert er?

    Houtbewerkers die met machines werken, zien een verschuiving naar het gebruik van gerecyclede houtsoorten en biobased materialen. Machines en processen worden aangepast om efficiënter om te gaan met metaal en energie, waarbij verspilling wordt geminimaliseerd. 

    Wat is de invloed op de werkzaamheden?

    Machineoperators moeten in staat zijn om apparatuur in te stellen en te bedienen die ontworpen is om flexibel om te gaan met verschillende soorten gerecycled materiaal. Dit vraagt om een diepgaand begrip van de materiaaleigenschappen en hoe die het bewerkingsproces beïnvloeden. 

  • Wat verandert er?

    Stoffeerders gebruiken steeds vaker gerecyclede stoffen en materialen die gemakkelijk te recyclen zijn aan het einde van hun levensduur. Ook het gebruik van natuurlijke vulmaterialen die biologisch afbreekbaar zijn, neemt toe. Er wordt een steeds grotere nadruk gelegd op modulair ontwerpen, waarbij componenten van meubels gemakkelijker te vervangen of te recyclen zijn.

    Wat is de invloed op de werkzaamheden?

    Stoffeerders moeten vaardigheden ontwikkelen in het werken met een breed scala aan duurzame materialen, terwijl ze ook methoden voor demontage en recycling van oude meubels onder de knie moeten krijgen. Daarnaast is kennis over de duurzaamheid van materialen en hun impact op het milieu essentieel. Training in de toepassing van nieuwe technieken en materialen wordt steeds belangrijker, zodat stoffeerders in staat zijn om te voldoen aan de groeiende vraag naar milieuvriendelijke oplossingen. 

  • Wat verandert er?

    Er is een toename te zien in het gebruik van gerecyclede houtsoorten en andere duurzame materialen, zoals bamboe en gerecycled metaal. Er wordt meer nadruk gelegd op het ontwerpen voor demontage, waardoor meubels aan het einde van hun levensduur gemakkelijk uit elkaar gehaald en gerecycled kunnen worden. Ook de integratie van milieuvriendelijke afwerkingstechnieken, zoals watergedragen lakken en natuurlijke oliën, wordt prominenter. 

    Wat is de invloed op de werkzaamheden?

    Voor meubelmakers en interieurbouwers betekent dit dat zij zich moeten aanpassen aan nieuwe productiemethoden die rekening houden met de levenscyclus van een product. De vaardigheden in het werken met een diversiteit aan milieuvriendelijke materialen en afwerkingstechnieken worden steeds belangrijker. Het vermogen om gedetailleerde documentatie bij te houden over de materialen en processen, nodig voor duurzame certificeringen, speelt ook een steeds grote rol in het werk.