Wat houdt 'Slimme inspectie' in?
Technologische innovaties maken inspecties van gebouwen en bouwterreinen steeds slimmer. Het marktsegment Afbouw & Onderhoud maakt steeds meer gebruik van drones voor het uitvoeren van inspecties en het maken van luchtfoto's (Rabobank, z.d.). Drones kunnen op een snelle en veilige manier informatie verzamelen over gebouwen en bouwterreinen. Die kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het inmeten van renovatie- of verbouwwerken, de voortgang van een bouwproject monitoren, schade aan een gebouw inspecteren of voor automatische detectie van schade, zoals een kapotte dakpan of scheuren in het beton.
Conditiemeting en herkennen van degradatie van bijvoorbeeld woningen met behulp van drones brengt technische vragen met zich mee over de vertaling van de foto’s naar bruikbare en leesbare data. Inmiddels is de technologie ver gevorderd en worden de data in een centrale database verzameld en met slimme algoritmes en kunstmatige intelligentie vertaald naar bruikbare informatie die makkelijk begrepen kan worden (Corporatiebouw, 2022).
Behalve met drones wordt er steeds meer gewerkt met gespecialiseerde cameratechnologie, zoals infraroodfilters, sensoren en 3D-laserscanners. 3D-laserscanning wordt ingezet om een gebouw driedimensionaal in kaart te brengen. Het levert data tot op millimeterniveau. In combinatie met drones wordt inspectie steeds slimmer (De bouw maakt het SLIM, z.d.).
Wat is de impact van 'Slimme inspectie' op dossierniveau?
Voor slimme inspectie geldt dat men via digitale systemen, zoals een portaal, de informatie verkregen uit drones moet kunnen raadplegen. Beelden gegenereerd door drones zijn onder andere relevant voor de vastlegging van de bewijslast in het kader van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), want met de invoering van de Wkb moet een dossier opgebouwd worden waarin informatie staat over alle fasen van het bouwtraject.
Slimme inspectie maakt het makkelijk inspecteren van moeilijk bereikbare plekken mogelijk, waardoor inspectie op een veilige manier gebeurt. Werken met geavanceerde dronetechnologie werkt daarnaast tijdbesparend. Voor veel dossiers is de impact van slimme inspectie klein. Het gaat er met name om dat de beginnende beroepsbeoefenaar ervan op de hoogte is dat inspecties op een slimme manier worden uitgevoerd (Bouwend Nederland, z.d.-b).
-
Wat verandert er?
De inzet van innovatieve dronetechnologie en kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat je in de voorbereidingsfase tijd kunt winnen. De opnames van een bouwwerk hoeven de verschillende partijen niet handmatig te doen. Ook hoeven bewoners niet thuis te blijven. Schades lokaliseren kan met een drone. De beginnende beroepsbeoefenaar hoeft niet meer elke woning te inspecteren en dat beperkt de tijd en overlast voor de bewoners.
Wat is de invloed op de werkzaamheden?
De werkzaamheden van de beginnende beroepsbeoefenaar vinden plaats in de nieuwbouw, maar ook aan en in bestaande gebouwen, bij zowel particulieren als bedrijven en voor overheden. Bij bestaande gebouwen kan het gaan om vervanging van glas of om schadeherstel. In dit geval kunnen drones een handig hulpmiddel zijn voor het inspecteren van kozijnen en glas. Inspectie wordt een kleiner onderdeel van de werkzaamheden van de beginnende beroepsbeoefenaar. Die kan de informatie uit inspectie interpreteren en vertalen naar de opdracht.
-
Wat verandert er?
Drones worden gebruikt voor inspecties van vloeren. Laserafstandsmeters worden gebruikt voor het nauwkeurig meten van afstanden, oppervlaktes en kunnen ondersteunen bij volume- en inhoudsberekeningen. De laserafstandsmeter kan handig zijn bij het berekenen van materiaalbehoeften en het plannen van dekvloerinstallaties.
Bij de aanleg van dekvloeren is het beheersen van vochtigheidsniveaus essentieel. Slimme vochtigheidssensoren kunnen helpen bij het monitoren van het vochtgehalte. Dit geldt ook voor temperatuursensoren; die monitoren de omgevingstemperatuur en dat is belangrijk bij het installeren en uitharden van dekvloeren.
Wat is de invloed op de werkzaamheden?
Door nieuwe installatietechnieken, zoals lasers voor nauwkeurige metingen en geautomatiseerde installatieprocessen, leren beginnende beroepsbeoefenaars nieuwe vaardigheden, zoals het toepassen en uitlezen van deze slimme systemen. Het is essentieel om de informatie uit bijvoorbeeld een laserafstandsmeter te kunnen interpreteren om berekeningen te maken. Dit geldt ook voor vochtigheids- en temperatuurmeters. De beginnende beroepsbeoefenaar heeft kennis van vochtigheidsniveaus om de voortgang van het drogen inzichtelijk te hebben en eventueel te kunnen bijsturen.
-
Wat verandert er?
Inspectie van gebouwen gebeurt steeds vaker met drones en dat biedt vele voordelen. Drones kunnen snel over een gebouw of constructie vliegen en gedetailleerde beelden verzamelen. Dit versnelt het inspectieproces aanzienlijk in vergelijking met handmatige inspecties. Ook kunnen drones gemakkelijk toegang krijgen tot moeilijk bereikbare of gevaarlijke plaatsen, zoals daken, gevels, schoorstenen en hoge constructies, zonder dat er iemand fysiek ter plaatse hoeft te zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de kubuswoningen in Rotterdam. Los van het feit dat ze in stedelijk gebied staan, zijn de kubuswoningen moeilijk bereikbaar en begaanbaar. De camera’s op de drone leggen gedetailleerde beelden en video's vast die kunnen worden gebruikt voor planning, ontwerp en evaluatie van bouw- en renovatieprojecten. Drones kunnen worden uitgerust met thermografische camera's om warmteverlies, isolatieproblemen en andere temperatuurgerelateerde kwesties te detecteren (Croonwolter&dros, z.d.).
Naast inspectie van de staat van gebouwen, bieden drones een efficiënte manier om de voortgang van bouw- en renovatieprojecten te monitoren. Luchtfoto’s identificeren problemen en sluiten mogelijke risico’s uit. De beelden worden steeds vaker gebruikt voor het opbouwen van dossiers, bijvoorbeeld voor de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).
Wat is de invloed op de werkzaamheden?
Inspectie van gebouwen en de voortgang van bouwwerkzaamheden gebeurt steeds vaker met drones. Dit is met name het geval bij grotere bouwwerken en werkzaamheden. De beginnende beroepsbeoefenaar hoeft minder inspecties uit te voeren. Wel is het van belang om de werkzaamheden die voortvloeien uit de dronebeelden en -inspecties te kunnen vormgeven en inplannen.
-
Wat verandert er?
Drones worden ingezet voor inspectie van gebouwen. Het geeft een goed beeld van de staat van het onderhoud. Ook de staat van het schilderwerk kan via dronebeelden nauwkeurig in beeld gebracht worden. De data verkregen uit drones vertalen zich naar een renovatieplan voor de schilder. Ook tijdens de schilderwerkzaamheden kunnen drones inspecties doen, bijvoorbeeld van de vochtigheidsgraad en voortgang.
Wat is de invloed op de werkzaamheden?
Van schilders wordt niet verwacht dat zij de drones aan kunnen sturen, maar wel dat zij de data uit de drones kunnen vertalen naar de eigen werkzaamheden.
-
Wat verandert er?
Bij industriële lakverwerking wordt er gewerkt met drones om inspecties te doen. Deze drones kunnen op moeilijk begaanbare plaatsen komen, zoals in buizen, en een accurate inschatting maken van de staat ervan.
Tijdens en aan het einde van het productieproces kunnen digitale inspectiesystemen, zoals Vision, ingezet worden om de kwaliteit van gelakte oppervlakken te controleren. Deze systemen detecteren defecten, zoals ongelijkmatige coatings en kleurafwijkingen.
Wat is de invloed op de werkzaamheden?
Voor de beginnende beroepsbeoefenaar verandert er in de aard van de werkzaamheden niet veel. Wel kunnen er beter geïnformeerde keuzes gemaakt worden. Ook kan de inspectie van het product aan de technologie overgelaten worden. De beginnende beroepsbeoefenaar moet in staat zijn om de gegevens uit inspectie te interpreteren en eventuele fouten en kleurafwijkingen kunnen herstellen.