Het aantal werknemers in de creatieve industrie, ZZP’ers buiten beschouwing gelaten, was in 2020 met ruim 18.5 duizend (7,5 procent) teruggelopen. De krimp in kunsten en erfgoed was met 14,1 procent (6,5 duizend werknemers) het grootst, gevolgd door de media- en entertainmentindustrie met 6,5 procent (3,2 duizend) en creatieve zakelijke dienstverlening met 5,5 procent (2,9 duizend). Voor de gehele Nederlandse economie was de terugloop van het aantal werknemers 1,8 procent. De ondersteuning van overheidswege heeft niet voorkomen dat veel personeel afvloeide en ZZP’ers hun opdrachten en inkomsten kwijtraakten, zo laat onderzoek zien (Visser et al., 2021).

Het totaal aantal werknemers binnen de grafimediabranche nam ook in volume af. De instroom van jongeren was hierin sterk afgenomen en het hoogste volume verschuift naar een oudere leeftijd. Daardoor nam de gemiddelde leeftijd verder toe. In 2000 was deze 39,2 jaar, in 2010 42,3 jaar en in 2021 was deze al opgeschoven naar 46,8 jaar. De in- en uitstroom van werknemers in de grafimediabranche vindt plaats in alle leeftijdsgroepen. Het saldo daarvan was echter positief bij jongeren tot ongeveer 30 jaar en wordt daarna negatief.

De grafimediabranche kenmerkt zich grotendeels door een technisch industriële activiteit waar meer mannen werken dan vrouwen. Vooral in de druktechniek was dit het geval. Vrouwen zijn wel beter vertegenwoordigd in de creatieve voorbereiding en in de afwerking van grafische producten. De grafische werkgelegenheid was ook meer vergrijsd dan het geval was in de gehele werkende beroepsbevolking. Een belangrijke oorzaak daarvan was de voortdurende terugloop van werkgelegenheid waardoor er weinig jongeren binnenkwamen (Teunen, 2021).

Vacaturegraad

In Q1 van 2022 zijn er 51.000 vacatures geteld in de creatieve industrie, een flinke stijging vergeleken met Q1 2020 (23.000 vacatures). Naar Q3 van 2022 was een kleine daling te zien van 6.000 vacatures, Q3 telt namelijk 46.000 openstaande vacatures (Centraal Bureau voor de Statistiek, nov 2022).

  • Onder een vacature wordt verstaan een arbeidsplaats waarvoor buiten een onderneming of instelling personeel wordt gezocht dat onmiddellijk of zo spoedig mogelijk geplaatst kan worden. Tot de vacatures worden ook gerekend:
  • Vacatures waarvoor zich reeds sollicitanten hebben gemeld. Ook wanneer al gesprekken worden gevoerd met deze sollicitanten.
  • Vacatures waarvoor de sollicitatieprocedure zoveel tijd zal kosten dat de feitelijke indiensttreding niet op korte termijn valt te verwachten.
  • Vacatures waarvoor uitzendkrachten of ander tijdelijk personeel wordt gezocht.
  • Open plaatsen voor leerlingen en personen in opleiding, mits het daarbij gaat om een arbeidsovereenkomst (dus geen onbetaalde stageplaatsen).