SBB kent negen sectoren die door sectorkamers en marktsegmenten worden vertegenwoordigd. In de sectorkamers komen sectorale vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs samen. Om te zorgen dat zoveel mogelijk branches en scholen hun ontwikkelingen en deskundigheid inbrengen, laat elke sectorkamer zich voeden door marktsegmenten. Met elkaar adviseren zij het bestuur van SBB.

Meer weten wat de sectorkamer doet of wie lid zijn van marktsegmenten? Lees hier meer.

Sectorkamer ICT en creatieve industrie wordt door drie marktsegmenten vertegenwoordigd;

  1. Communicatie, media en design
  2. ICT
  3. Kunsten en entertainment

Elk marktsegment kent daaronder een verdeling naar dossiers en kwalificaties. De trendinformatie wordt beschreven aan de hand van de dossiers die de verschillende onderliggende kwalificatie vertegenwoordigen. In de tabellen zijn de dossiers weergegeven waar de trendinformatie van toepassing voor is.

De dossiers binnen ‘Communicatie, media en design’ zijn in deze trendrapportage tot vijf werkvelden samengevoegd (1. Mediamanagement en -redactie, 2. Mediavormgeving en -maken, 3. AV-productie, 4. Ruimtelijke vormgeving en realisatie, 5. Fysieke media), dit omdat er in de impact van trends veel overlap zit.

Communicatie, media en design

Mediamanagement en -redactie

Mediamanagement

Mediaredactie

Mediavormgeving en -maken

Mediamaken

Mediavormgeving

AV-productie

 

Ruimtelijke vormgeving en realisatie

Ruimtelijke vormgeving

Stand- en decorbouw

Fysieke media

Printmedia

Signmaking

Binnen marktsegment Communicatie, media en design vind je een groot aantal beroepen in de creatieve industrie. Er zijn opleidingen waarin design centraal staat: je maakt ruimtelijke ontwerpen of je geeft media vorm. In andere opleidingen, zoals stand- en decorbouwer ligt de nadruk op het maken zelf. En in beroepen als AV-specialist, fotograaf of mediaredactiemedewerker verzorg je (digitale) content in de vorm van video, beeld, geluid of tekst.  

ICT

Software development

IT systems and devices

ICT support

Met een ICT-opleiding kun je in veel sectoren terecht. Je wordt opgeleid om software te ontwikkelen of juist om hardware en digitale infrastructuur te onderhouden en te verbeteren. Het vakgebied ontwikkelt zich razendsnel, nieuwe technologieën bieden nieuwe toepassingen.

Kunsten en entertainment

Podium- en evenemententechniek

Artiesten

Make-up art

Een opleiding binnen Kunsten en entertainment bereid je voor op een beroep in de entertainmentsector; voor óf achter de schermen. Als artiest word je opgeleid voor een rol op het podium, in andere beroepen zorg je er juist voor dat deze artiesten kunnen optreden (podium- en evenemententechnicus, make-up artist). Professionals in deze sector werken vaak freelance en hebben verschillende nevenactiviteiten.